Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κασταλία εξηγεί στο maroussi-news πώς μπορούν να βοηθήσουν όλοι οι Μαρουσιώτες

Το καλοκαίρι σας είχαμε παρουσιάσει τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κασταλία που μάχεται από το 2007 για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου του Αμαρουσίου και τη βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών ζωής στην περιοχή μας. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Θέμης Αδαμόπουλος, ο οποίος μας εξήγησε πώς μπορούν να βοηθήσουν όλοι οι Μαρουσιώτες στο σπουδαίο έργο του, για να μεταμορφώσουμε μαζί το Μαρούσι.

Ποιες ήταν οι δράσεις του Συλλόγου Κασταλία το 2018;

Ο Σύλλογός μας έχει ενεργή δημόσια παρέμβαση σε θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας, συγκοινωνίας καθώς και σε θέματα πολιτισμού. Συνεργάζεται με άλλους Συλλόγους της γύρω περιοχής του Αμαρουσίου για την ανάδειξη θεμάτων σχετικών με την ποιότητα ζωής. Διοργανώνει κοινωνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές. Υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο και τους ελεύθερους χώρους της πόλης. Ο Σύλλογος οργάνωσε το δημόσιο λόγο του μέσω της συμμετοχής του στα social media με δημιουργία facebook καθώς και με τη δημιουργία του δικού μας site. Τον τελευταίο χρόνο (2018), ο Σύλλογος πήρε θέση διατυπώνοντας την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση του καζίνο στο Μαρούσι, ενώ με επιστολή μας κάναμε προτάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα 2019 του Δήμου. Διοργανώσαμε επίσκεψη στους καταρράκτες Πεντέλης και στο νερόμυλο Πικερμίου. Δημοσιεύσαμε επιστολή με τίτλο «Στάθμευση οχημάτων στο κέντρο και λοιπές κυκλοφοριακές επεμβάσεις». Διοργανώσαμε τον 1ο περιβαλλοντικό περίπατο στο Μαρούσι. Όπως κάθε χρόνο διοργανώσαμε συνεστίαση μετά μουσικής για την κοπή της πίτας μας. Τις τελευταίες μέρες του 2017 διοργανώσαμε διάλεξη για την ιστορία και τα αρχαία στο Μαρούσι με τον συμπολίτη μας Γιώργο Πάλλη.

Έχετε λάβει βοήθεια στο έργο σας από την πολιτεία;

Ο Σύλλογος έχει λάβει μία φορά βοήθεια από το Δήμο Αμαρουσίου στις αρχές της ίδρυσής του (2007-8). Πέραν αυτού, στη συνέχεια δεν έχει λάβει ουδεμία βοήθεια.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το περιβάλλον στο Μαρούσι;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν πάνω απ’όλα με την έλλειψη ενασχόλησης από δραστήριους και ενεργούς πολίτες. Είμαστε κάποιοι άνθρωποι που παλεύουμε κυριολεκτικά μόνοι μας. Φυσικά, μεγάλο πρόβλημα για το σύλλογό μας είναι και η έλλειψη στέγης αλλά και το οικονομικό, αφού δεν έχουμε καμία βοήθεια από την πολιτεία.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι Μαρουσιώτες στο έργο σας για ένα ομορφότερο και πιο ανθρώπινο Μαρούσι;

Η εθελοντική βοήθεια είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η βοήθεια που μπορούμε να έχουμε από τους Μαρουσιώτες είναι η καλή τους διάθεση και πρόθεση καθώς και η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Πληροφορίες

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κασταλία

syllogoskastalia@gmail.com

6972284022