Ινστιτούτο «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μαρούσι: Εκεί όπου οι τέχνες θεραπεύουν τη ψυχή

Επισκεφθήκαμε το νέο Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μαρούσι και εντυπωσιαστήκαμε από την ιδιαίτερη αύρα του χώρου και το πάθος των ανθρώπων βρίσκονται πίσω από το πρωτότυπο αυτό Ινστιτούτο.

Το «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών είναι μία πρότυπη θεραπευτική μονάδα που λειτουργεί στο κέντρο του Αμαρουσίου. Το Ινστιτούτο προσφέρει υπηρεσίες μουσικοθεραπείας, χοροθεραπείας, εικαστικής θεραπείας και δραματοθεραπείας σε ποικίλες ομάδες ανθρώπων.

Ο χώρος είναι πολύ όμορφα δομημένος. Τα χρώματα, η διακόσμηση, ο φωτεινός χώρος με τα μεγάλα παράθυρα και η όμορφη εξωτερική αυλή διαμορφώνουν το ιδανικό πλαίσιο για δημιουργία και επαφή με τις τέχνες.

Μετά την περιήγηση στο χώρο, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κα Μαρία Φρουδάκη, επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου και τον κο Γιώργο Θεοδωρόπουλο, Δραματοθεραπευτή, οι οποίοι μίλησαν με πάθος και ενθουσιασμό για το σπουδαίο εγχείρημα του Ινστιτούτου.

«Είμαστε μόλις λίγες εβδομάδες μετά τα εγκαίνια και είμαι πολύ ευτυχής καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από την κοινότητα και τους ανθρώπους στο Μαρούσι, καθώς και από διάφορους φορείς», είπε η κα Φρουδάκη.

Τι είναι οι θεραπείες μέσω της τέχνης και ποιος ο σκοπός τους;

Οι θεραπείες μέσω της τέχνης έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν μέσα από τη δημιουργική έκφραση ώστε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και άλλα κομμάτια του εαυτού μας.

Είναι σαν να προσεγγίζουμε ξανά την υπόστασή μας μέσα από ένα διαφορετικό μέσο. Μέσα από τη δημιουργία της τέχνης. Αυτο μας δίνει μια μοναδική δυνατότητα να εξελιχθούμε στο ψυχολογικό, στο κοινωνικό, στο εκπαιδευτικό και σε πολλά ακόμα πλαίσια.

Tι το ιδιαίτερο έχει το Ινστιτούτο «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μαρούσι;

Είναι μια δομή ανοιχτή. Κάποιος μπορεί να περάσει απ’έξω, να χτυπήσει την πόρτα και να έρθει. Δεν υπάρχουν διαδικαστικά κωλύμματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Εδώ παρέχουμε ένα ανοιχτό πλαίσιο, όπου υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση και εμείς προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου που έρχεται.Αφού έρθει κάποιος, βλέπουμε με επιστημονικό τρόπο πως μπορεί να βοηθηθεί και μέσω ποιας τέχνης μπορεί να βοηθηθεί περισσότερο.

Πολύ σημαντικό είναι ότι από πίσω υπάρχει ένα ίδρυμα το οποίο έχει δώσει πόρους, προσπάθεια και μέριμνα, υποστηρίζει και διοικεί όλο το εγχείρημα. Ο χώρος έχει στηθεί με υψηλές προδιαγραφές και κριτήρια και μπορεί να παρέχει πραγματικά ποιοτικές υπηρεσίες με επιστημονικό υπόβραθο στους ανθρώπους που το επισκέπτονται.

Ποια η διαφορά του να εξασκούμε μια τέχνη και της θεραπείας που προσφέρει το Ινσιτούτο;

Υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο και άνθρωποι εξειδικευμένοι σε κάθε μορφής τέχνη. Εδώ προσπαθούμε να βρούμε όχι τι είναι αυτό που δε μπορείς να κάνεις, αλλά τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις και να το εξελίξεις. Δεν εστιάζουμε στο αποτέλεσμα της τέχνης ως έργο, αλλά στο αποτέλεσμα στον άνθρωπο που εκφράζεται. Δεν είναι τέχνη για την τέχνη. Είναι τέχνη για τον άνθρωπο.

Σε ποιους απευθυνεται η θεραπεία δια των Τεχνών;

Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στους ανθρώπους με αναπηρία. Αλλά αυτό δε μας περιορίζει, οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει. Οι θεραπείες μέσω της τέχνης απευθύνονται σε κάθε άνθρωπο. Όλοι έχουμε έμφυτες κάποιες δεξιότητες τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Επίσης ο κάθε άνθρωπος έχει έμφυτη μέσα του την επιθυμία για τέχνη.

Η τέχνη προσφέρει ένα περιβάλλον για κάθε άνθρωπο και ειδικά για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, ώστε να βρουν ένα χώρο που «χωράνε», που νιώθουν άνετα και δημιουργικά.

Πληροφορίες

«Λίλιαν Βουδούρη»

Ινστιτούτο Θεραπείας δια των Τεχνών

Γ. Σουρή 4 & Ν. Πλαστήρα 29, 151 24, Μαρούσι

Τηλ.: 211 1827062-5

690 9817 905

info@ilv.gr

Share