Γνωρίστε τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων που στηρίζει και φιλοξενεί προσφυγόπουλα

Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, φιλοξενεί και στηρίζει έφηβους που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια και τη πατρίδα τους εξαιτίας πολέμου και καταστροφών.

Ιδρύθηκε το 1924  με πρώτη επωνυμία: “ Προστασία κρατουμένων γυναικών και ανηλίκων ”. Την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του αλλά και για τον ξενώνα φιλοξενίας, ένα χρόνο αργότερα, είχε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, ενώ πρώτος κύριος δωρητής ήταν ο Εμμανουήλ Μπενάκης.

Το 1972, απέκτησε τον τίτλο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ και το έργο του επικεντρώθηκε στην προστασία των ανηλίκων, ενώ από το 2003 οι σκοποί και οι δράσεις της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών ενσωματώθηκαν σε αυτές του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε ασυνόδευτους ανήλικες και νέους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο, που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από πολέμους και καταστροφές. Οι φιλοξενούμενοι νέοι αποκτούν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής, εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται προκειμένου να ενταχθούν κατά το δυνατό ισότιμα στην Ελληνική κοινωνία, στην περίπτωση που η επανασύνδεση με την οικογένειά τους δεν επιτευχθεί.

Στόχος του φορέα είναι η κάλυψη όλων των αναγκών των φιλοξενούμενων με βάση τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού, τους σχετικούς νόμους και τις Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κάθε σχετική Σύσταση και Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1980 ο Σταθμός Εφήβων, σήμερα “Σταθμός Ασυνόδευτων Ανηλίκων”, λειτουργεί στα Εξάρχεια, σε ιδιόκτητο νεοκλασικό οίκημα. Διαχρονικά το έργο του Συλλόγου προσαρμόστηκε και κλήθηκε να καλύψει τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες πάντα μέσα από εξειδικευμένη, σύγχρονη και υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φροντίδα οικογενειακού τύπου.

Έως σήμερα πάνω από 2500 νέοι ποικίλων κοινωνικών αναγκών και εθνικοτήτων έχουν φιλοξενηθεί στον Σταθμό Εφήβων, δομή φιλοξενίας που λειτουργεί υπό την εποπτεία ενός εφταμελές συμβουλίου. Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητά του είναι 17 θέσεις ενώ οι έφηβοι που φιλοξενούνται στο ιδιόκτητο νεοκλασικό οίκημα στα Εξάρχεια είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι από χώρες, που έχουν πληγεί από πολέμους και καταστροφές.

Τον Νοέμβριο του 2015 , ο Σύλλογος, σε συνέχεια της διεύρυνσης των δράσεων του για την αποκατάσταση και ομαλή κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των παιδιών που ήδη φιλοξενεί,  ανέλαβε την ανακατασκευή και υποστήριξη λειτουργίας πρότυπου Ξενώνα – Κέντρο Νεότητας  για τους Πρόσφυγες- στην Αθήνα για τη στέγαση και στήριξη νεαρών Προσφύγων ( πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούντες άσυλο).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου.

 

Share