Στο Γυμνάσιο Αναβρύτων το Γ’ Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου ASPnet UNESCO

Στον ιστορικό χώρο του Γυμνασίου Αναβρύτων έλαβε χώρα το  Γ’ Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου ASPnet UNESCO με κεντρικό θέμα «Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη».

Στην τελετή έναρξης του Συμποσίου, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες γι΄ αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του δημάρχου, ο κ. Κατσιγιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις που θα τους ευαισθητοποιήσουν και θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν ότι ανήκουν όλοι σε μία κοινωνία με κοινά παγκόσμια προβλήματα θεωρείται σημαντική.

Ο παγκόσμιος πολίτης δεν μπορεί να είναι ξένος με θέματα όπως είναι η παγκόσμια δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη, η διαπολιτισμική επικοινωνία, η αειφόρος ανάπτυξη.

Μέσα από ενημερωτικές προσπάθειες όπως αυτή χτίζεται το προφίλ του Παγκόσμιου Πολίτη, μπαίνουν τα θεμέλια για ενεργή συμμετοχή με υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ισότητα, ευθύνη, σεβασμό και αποδοχή της διαφορετικότητας, αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η εκπαίδευση για την ιδιότητα του ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη».

Λίγα Λόγια για την ΑSPNET – Σχολεία συνεργαζόμενα με την UNESCO

Το Δίκτυο των Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο σε 177 χώρες, που αριθμεί σήμερα 8.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Δεσμεύεται να προωθήσει τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της UNESCO, υλοποιώντας πιλοτικές δράσεις, που στόχο έχουν να καταστήσουν τους νέους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσομένου κόσμου, αξιοποιώντας καινοτομικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, μεθόδους και υλικά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σχολείων, που αριθμεί σήμερα 150 εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων και εργάζεται για τη διάχυση του θεσμού, τη στενότερη διασύνδεσή του με τις Έδρες UNESCO, καθώς και για την αύξηση του αριθμού των υπό ένταξη σχολείων, με έμφαση σε παραμεθόριες περιοχές, στα νησιά του Αιγαίου και στη Μακεδονία.

Τα Συνεργαζόμενα Σχολεία συμμετέχουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα της UNESCO “ASPnet in Action”, καθώς και στο διαδικτυακό σεμινάριο του Διεθνούς Οργανισμού (webinar), με θέμα τη Βιοποικιλότητα. Κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, διοργανώνεται ετησίως Μαθητικό Συμπόσιο των Συνεργαζόμενων Σχολείων Αττικής, με τη συμμετοχή 4 συνεργαζόμενων Σχολείων της Κύπρου. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό, που υλοποιείται από το 2000, παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν, να διασυνδεθούν και να συνεργαστούν επάνω σε ένα κοινό θέμα. Η θεματική του Συμποσίου, που είναι διαφορετική κάθε φορά, συνάδει πάντοτε με τα Προγράμματα και τις Προτεραιότητες της UNESCO.

 

Share