Smart Cities Conference 2018: Οι τεχνολογικές καινοτομίες και το ψηφιακό μέλλον του Δήμου Αμαρουσίου

Ο δήμος Αμαρουσίου συμμετείχε στην 6η Διάσκεψη SmartCities για το 2018, τη δυναμική ετήσια συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη «έξυπνων» και βιώσιμων πόλεων.

Η διοργάνωση του «Smart Cities Conference» αποτελεί πλέον θεσμό στα θέματα που αφορούν στις «ευφυείς» πόλεις στην Ελλάδα, με σύσσωμη παρουσία δημάρχων και ανώτατων εκπροσώπων από δεκάδες Δήμους, αξιωματούχων από συναρμόδια υπουργεία, εκπροσώπων θεσμικών φορέων, πανεπιστημίων και εταιρειών από όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου, Γιώργος Διδασκάλου, παρουσίασε τα βήματα του δήμου στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του, τις αναγνωρισμένες και βραβευμένες καλές πρακτικές του, αλλά και τις «έξυπνες» εφαρμογές που θα οδηγήσουν, όπως τόνισε, το Μαρούσι στην επόμενη μέρα.

«Το Μαρούσι σήμερα περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακές λειτουργίες και έχει δρομολογήσει μια σειρά από άλλες που εντάσσονται στον σχεδιασμό για ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο εφαρμογών “έξυπνης πόλης” με χρήση αισθητήρων, ενοποιημένη κεντρική πλατφόρμα για όλες τις εφαρμογές και ενιαίο κέντρο διαχείρισης και συλλογής δεδομένων. Η σχεδίαση ενός έργου “έξυπνης” πόλης αφορά όλους σε έναν Δήμο, καθώς διαμορφώνει τις μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας της πόλης με στόχο να γίνει αποδοτική».

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε για τον ψηφιακό Δήμο και τις απεριόριστες δυνατότητες της «ευφυούς» πόλης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη και τις βιώσιμης διαχείρισης των δημοτικών πόρων.

«Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που ο πολίτης επικοινωνεί, συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες του Δήμου, εξυπηρετείται. Ταυτόχρονα, επωφελείται καλύτερων υπηρεσιών και γίνεται συμμέτοχος στη διαχείριση θεμάτων της καθημερινότητας και της γειτονιάς του. Το μοντέλο της “ευφυούς” πόλης σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει το “αύριο” της εξυπηρέτησης του πολίτη και τη βιωσιμότητα των πόλεών μας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ενδεικτικά, αναφορικά με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς του Δήμου, το «ψηφιακό» Μαρούσι εφαρμόζει το πρωτοποριακό, για τα δεδομένα των Δήμων, paperless Δημοτικό Συμβούλιο, τη livestreaming συνεδρίαση, τη διαδικτυακή πύλη γεωχωρικών δεδομένων, υπηρεσίες ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου – ηλεκτρονικής υπογραφής – ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση εγγράφων. Έχει ολοκληρώσει την 1η φάση της ηλεκτροκίνησης, έχει προχωρήσει σε smartled οδοφωτισμό και έχει δρομολογήσει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου. Σύντομα θα διαθέτει δωρεάν ευρυζωνικού wifi σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους του Δήμου, ενώ, μεταξύ άλλων, προωθεί και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πληρότητας των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης για τη βελτίωση του τρόπου αποκομιδής τους.

 

 

Share