Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το περιβάλλον είναι συνώνυμο με την ύπαρξή μας, με την ποιότητα της ζωής μας και επηρεάζει άμεσα την υγεία μας, σωματική και ψυχολογική, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και οι πράσινες υποδομές μας προσφέρουν  ανεκτίμητες υπηρεσίες για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη και την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού παγκοσμίως καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι διαρροϊκές ασθένειες απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων.

Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, με συνέπεια κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες δεν είναι φειδωλοί στα δεδομένα και τα λόγια τους.

Στο Μαρούσι, έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε κοντά στο Άλσος Συγγρού,  μια πράσινη όαση στην πόλη της Αθήνας. Παρόλο που πολλές φορές υπάρχει εγκατάλειψη και αδιαφορία από τους υπεύθυνους φορείς όσον αφορά στη συντήρησή του, οι πολίτες μπορούν να δώσουν το παράδειγμα και κυρίως στα μικρά παιδιά, συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις και καλλιεργώντας ένα αίσθημα περιβαλλοντολογικής συνείδησης, με αγάπη και σεβασμό προς τον πλανήτη.

 

 

 

 

Share