Γνωρίστε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα Απροσαρμόστων Παίδων στο Μαρούσι

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο κατάρτισης νέων με νοητική υστέρηση από 14 μέχρι 21 ετών στο Μαρούσι. Ιδρύθηκε το 1939 από την οικογένεια του Βασίλειου Σικιαρίδη και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και πρεβεντόριο, απέκτησε την τωρινή του μορφή το 1971.

Εδρεύει στο Μαρούσι, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 18 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια των παιδιών, τα γραφεία της διοίκησης, ένα θερμοκήπιο, ένα φυτώριο και γήπεδα αθλοπαιδιών. Υποστηρίζει τους καταρτιζόμενους με υπηρεσίες μεταφοράς και σίτισης, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε η καθημερινή δωρεάν μεταφορά 75 μικρών παιδιών και νέων ΑμεΑ από 30 πόλεις της Αττικής προς το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα φιλοξενεί σε δικά του κτίρια και εγκαταστάσεις το 1ο Ειδικό Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και το Δημόσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο Δήμου Αμαρουσίου.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και κοινωνικής συναλλαγής των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματά του, ανοίγει τις πόρτες του σε διάφορα σχολεία ή/και άλλες ομάδες ατόμων που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρει σε άτομα με νοητική υστέρηση.

Σκοπός και Στόχοι του Ιδρύματος

Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι η ψυχική, κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα των παιδιών με νοητική υστέρηση, αγοριών και κοριτσιών, και η ομαλή τους ένταξη στην οικογένεια και την κοινωνία. Έπειτα, είναι η προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των εφήβων με νοητική υστέρηση με στόχο την καλύτερη προσαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Οι στόχοι του Ιδρύματος είναι :

– Η μελέτη, δημιουργία και παρακολούθηση ενός σχεδίου δράσης με επίκεντρο το κοινωφελές έργο υπέρ των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές ανεπάρκειες

– Η ενημέρωση και η υποστήριξη της οικογένειας των ατόμων με νοητική υστέρηση

– Η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

– Η κοινωνικοποίηση και η ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση στην κοινότητα, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην κατάρτιση, η αυτονομία, η ποιότητα ζωής και η ατομική τους εξέλιξη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα, τις παροχές και τους τρόπους υποστήριξης επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.sikiarideio.gr/el/.

 

 

Share