Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019 στο Δήμο Αμαρουσίου

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι «στον Προϋπολογισμό του 2019 αποτυπώνεται ξεκάθαρα η στρατηγική και οι προτεραιότητες της Διοίκησης για την επόμενη χρονιά, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης δημοτικής πολιτικής.»          

Ο Προϋπολογισμός του 2019 καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από πραγματικά δεδομένα, όπως τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μείωση των δημοτικών τελών και την αδυναμία ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει χαμηλότερα έξοδα σε σχέση με το 2018, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος Οικονομικής Εξυγίανσης, τον περιορισμό των δαπανών, την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων και τη μείωση των νομικών προσώπων του Δήμου, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τον εξ ορθολογισμό όλων των προμηθειών, την επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων, την υιοθέτηση νέων εργαλείων χρηματοοικονομικής διαχείρισης και καθημερινής παρακολούθησης των οικονομικών μεγεθών, την ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια λήψης και εκτέλεσης αποφάσεων με οικονομικό αντικείμενο.

Αυτή η προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξυγίανσης έγινε χωρίς να καταργηθεί καμία δημόσια υπηρεσία, χωρίς να κλείσει καμία κοινωνική δομή, με διατήρηση των απαλλαγών για τις ειδικές ομάδες και με γνώμονα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εν γένει των νοικοκυριών της πόλης με μείωση των τελών της τάξης του 40%.

Στον προϋπολογισμό διασφαλίζεται ακόμα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά έργων για την πόλη, ολοκληρώνοντας έναν 12ετή κύκλο έργων, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση κάθε γειτονιάς και τη βελτίωση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου.

Ωστόσο, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλες τις μνημονιακές περικοπές, μέχρι και 70% σε σχέση με το 2010, που κατοχυρώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λιτότητας που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ισχύει, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του 2022. […] Οι Δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις για να δημιουργούν χρηματικό υπόλοιπο. Χρήματα ποσού περίπου ίσου με το 65% του πραγματικού προϋπολογισμού παραμένουν λιμνάζοντα. Τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν  οι δημότες και οι επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει πίσω με έργα και υπηρεσίες. Ο λόγος που δεν διατίθενται είναι για να μειώνουν τη λογιστική συσσωρευμένη ζημιά του Δήμου για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.”

Share