Εργαζόμενοι Σικιαριδείου Iδρύματος: Τα χρέη θα “πνίξουν” το ίδρυμα

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα καθώς σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για μια δύσκολη χρονιά και για βέβαιο αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν οφειλές στα δεδουλευμένα των εργαζομένων και προειδοποιούν πως τα χρέη θα “πνίξουν’ το μέλλον του ιδρύματος από τη στιγμή που οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία είναι δυσβάσταχτα και συνεχώς αυξάνονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων αναφέρει: 

«Πλησιάζουμε στη λήξη άλλης μιας δύσκολης χρονιάς και θα ευχόμασταν να μπορούσαμε να πούμε ότι το Σικιαρίδειο Ίδρυμα βγήκε οριστικά από το αδιέξοδο, που έχει οδηγηθεί από λανθασμένους χειρισμούς των αρμοδίων. Δυστυχώς η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Η αβεβαιότητα και η αγωνία για το μέλλον μας αυξάνονται και το τέλμα πλησιάζει με μαθηματική ακρίβεια. Αβεβαιότητα και αγωνία για όλη την κοινότητα του Σικιαριδείου, για τους ωφελούμενους, γονείς και εργαζόμενους του Ιδρύματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος από τον Νοέμβρη του 2018 υποσχέθηκε στους εργαζόμενους του Σικιαριδείου Ιδρύματος ότι το μέλλον του Ιδρύματος διαφαίνεται πιο αισιόδοξο και μάλιστα εκπονείται και πλάνο βιωσιμότητας, το οποίο δεν μπορούσαν να μας αποκαλύψουν. Κι εμείς πιστέψαμε και συνεχίσαμε αγόγγυστα το έργο μας.

Κι ερχόμαστε να γιορτάσουμε τη λήξη των προγραμμάτων, Ιούνιος 2019, και για το περίφημο πλάνο ουδεμία ευθύνη και δέσμευση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Πέρα από παραφιλολογία και ανεπίσημες συζητήσεις δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Καμία ουσιαστική αλλαγή, καμία πρόοδος. Εξακολουθούν να υπάρχουν οφειλές στα δεδουλευμένα μέρους των εργαζομένων και ελλοχεύει πάντα η αδυναμία εξασφάλισης της ομαλότητας στην καταβολή μισθοδοσίας, στην αδυναμία παροχής μετακίνησης των ωφελούμενων με μισθωμένα πούλμαν από το Ίδρυμα μετά τον Ιούλιο του 2020. Τα χρέη θα πνίξουν το μέλλον του Φορέα. Οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία είναι σε δυσβάσταχτα επίπεδα πλέον και συνεχώς αυξάνονται. Τα κτίρια είναι ακόμα στην αναμονή για την συντήρηση και επισκευή τους. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που αντί για αισιοδοξία και ελπίδα, τη βιώνουμε με άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας μας.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων στείλαμε στις 24/5/19 προς την αρμόδια Υπουργό κα Φωτίου τη δική μας πρόταση για τη διάσωση του Ιδρύματος. Σε συνεργασία με την ΠΟΣΓΚΑΜεΑ και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, τις οποίες θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την αμέριστη συμπαράστασή τους, ζητήσαμε κατεπείγουσα από κοινού συνάντηση με την Υπουργό και τη Διοίκηση του Ιδρύματος για τη προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης. Κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αποτέλεσμα, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, ένα από τα ιστορικότερα και παλαιότερα στο χώρο της  Ειδικής Αγωγής, να αντιμετωπίζει ξανά το φάσμα μιας αρνητικής εξέλιξης με αντίκτυπο δυσάρεστο για το κράτος πρόνοιας και ίσων ευκαιριών για τ’ άτομα με αναπηρία.

Σκοπεύουμε, στo πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, να ζητήσουμε συναντήσεις με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να μας καταθέσουν τις θέσεις και προθέσεις τους για την Ειδική Αγωγή και το Σικιαρίδειο Ίδρυμα συγκεκριμένα. Το θέμα αφορά όλους και κανένας δε δικαιούται ν’ αδιαφορήσει ή να ολιγωρήσει. Επιπροσθέτως, θα ζητήσουμε συνάντηση με τις νεοεκλεγείσες διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου. Μια αρνητική εξέλιξη στο μέλλον, σχετική με την ομαλή λειτουργία του Σικιαριδείου, θα αποτελεί ευθύνη όλων, ανεξαιρέτως. Το μέλλον του Σικιαριδείου Ιδρύματος δεν αφορά μόνο εμάς, τους ωφελούμενους, τους γονείς και τους εργαζόμενους. Αφορά το μέλλον της Ειδικής Αγωγής και την κοινωνία των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σπύρου Θανάσης

Η Γενική Γραμματέας

Φραγκογιάννη Ελευθερία».