Prolepsis: Γνωρίστε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής στο Μαρούσι

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis είναι μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας και της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1990.

Το Ινστιτούτο σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί ερευνητικά, εφαρμοσμένα και εκπαιδευτικά προγράμματα, στους τομείς της επιδημιολογίας, της περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας και της προαγωγής της υγείας, πολλά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασική πεποίθηση και αξία του Ινστιτούτου, είναι ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό και ταυτόχρονα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Το ιστορικό του Ινστιτούτου

Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis από το 1990, έτος ιδρύσεως του, συμμετέχει ενεργά στους τομείς της έρευνας, εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών στη Δημόσια Υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Το εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα επιδημιολογίας και μεθοδολογίας της έρευνας (1991) που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολέγιο Επιδημιολογίας.

-Το τριήμερο συνέδριο ευαισθητοποίησης των Μ.Μ.Ε. σε θέματα πρόληψης καρκίνου που οργανώθηκε το 1995 με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και συμμετείχαν, πλην γνωστών δημοσιογράφων ελληνικού και ξένου τύπου και επωνύμων γιατρών σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, φορείς της πολιτείας και της εκκλησίας.

-Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών σε θέματα πρόληψης καρκίνου και πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτικών γιατρών για τα επαγγελματικά προβλήματα στη γεωργία και αλιεία (1994) που οδήγησε και σε αντίστοιχη έκδοση ένα χρόνο αργότερα.

-Τα εφαρμοσμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου μαστού και μήτρας στην Ορμύλια Χαλκιδικής που οργανώθηκαν ήδη από το 1991 και εξελίχθηκαν σε πρότυπα ευρωπαϊκά προγράμματα διασφάλισης ποιότητας στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και συνεχίζονται έως σήμερα καλύπτοντας περισσότερες από 15.000 γυναίκες.

-Ποικίλα προγράμματα πρόληψης κατάχρησης ουσιών όπως κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ (1994 και 1995) στοχεύοντας τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενοι, μαθητές).

-Προγράμματα πρόληψης του AIDS και του καρκίνου του δέρματος που οργανώθηκαν το 1994 και το 1993, 1996 αντίστοιχα και κάλυψαν τεράστιο αριθμό νησιών και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας μας.

-Πρόγραμμα διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας και επιδημιολογικές μελέτες στο χώρο της βιομηχανίας (π. χ. Αλουμίνιο της Ελλάδος, 1995-1997, Λάρκο 1990,1991).

-Στατιστική επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων που προέρχονται τόσο από κλινικές όσο και από περιγραφικές επιδημιολογικές έρευνες. Η δραστηριότητα αυτή επεκτείνεται και στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας (π. χ. Novartis).

-Μελέτη για τους κινδύνους του εργασιακού χώρου που απειλούν τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες (1995) η οποία οδήγησε σε έκδοση αντίστοιχης οδηγίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Μελέτη με τίτλο “Υπηρεσίες Υγείας, Επαγγελματικοί Τίτλοι Συγκριτική Μελέτη” (1995-1998) που αφορούσε τα ιατρικά επαγγέλματα και ειδικότερα την παρουσίαση στοιχείων αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, τους τίτλους και τη διαφάνεια στο χώρο των υπηρεσιών υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, από το 2003 η Prolepsis είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο Ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενεργοποιείται στον τομέα των ανθρωπιστικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό συνεισφέρει ενεργά στο έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Κιβωτός” οργανώνοντας προγράμματα κλινικής και προληπτικής ιατρικής από εθελοντές γιατρούς.

Δράσεις

Εδώ και 20 χρόνια το Ινστιτούτο παίζει ηγετικό ρόλο στο χώρο της Δημόσιας Υγείας:

-προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της κλινικής ιατρικής έρευνας, της διαχείρισης και στατιστικής ανάλυσης ιατρικών δεδομένων, της οργάνωσης εφαρμοσμένων προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας

-παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων στο χώρο εργασίας και την εκτίμηση περιβαλλοντικών κινδύνων

-προάγοντας τη μεθοδολογία της έρευνας στο χώρο της θεραπευτικής και της προληπτικής ιατρικής

-προωθώντας την εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας και ιατρικής έρευνας ενθαρρύνοντας διεπιστημονικές και διακρατικές συνεργασίες και δημιουργώντας δίκτυα επαφών και συνεργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis επισκεφτείτε το: http://www.prolepsis.gr/new/gr/Projects/0/Προγράμματα

Πληροφορίες

Prolepsis

Φραγκοκλησιάς 7, Μαρούσι

Τηλ.: 210 6255700

 

Share