Πιο φθηνό φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ

Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά 1,8% φθηνότερο σε σχέση με το περσινό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%). Πιο συγκεκριμένα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού (6,20 ευρώ το κιλό και 6,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά περίπου 1,7 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των οπωροκηπευτικών.

Παράλληλα με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ, διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη. Η προκύπτουσα μεταβολή συνοψίζεται σε μία μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,9%, με τις διαμορφούμενες τάσεις όμως να είναι μεικτές.

 

Share