Παραδοσιακό πανηγύρι στο Μαρούσι για τον εορτασμό του Κλήδονα

Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμαρουσίου «Η Δωδώνη», διοργανώνουν παραδοσιακό πανηγύρι για τον εορτασμό του Αη Γιάννη του Κλήδονα στο Μαρούσι.

Το Πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στο γήπεδο μπάσκετ επί των οδών Πεντέλης και Σολωμού στο Μαρούσι (πλησίον ζαχαροπλαστείου «Μαργαρίτα»).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ όσοι παρευρεθούν θα απολαύσουν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και φυσικά πολύ χορό!

 

Λίγα λόγια για το έθιμο του Κλήδονα

Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 23 Ιουνίου (παραμονή της εορτής του γενέσιου του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο), σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Ο κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Τέλος, ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία.

Όμως στους νέωτερους χρόνους και στη σύγχρονη εποχή με τον ορθολογισμό να κερδίζει έδαφος, τις προκαταλήψεις να υποχωρούν, αλλά και την αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων, οι συμβολισμοί και το μαγικοθρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου να περιοριστεί και να κυριαρχήσει το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.

 

 

 

Share