Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Συγκλονίζουν τα επίσημα στοιχεία της Unesco

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Η ημέρα καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Είναι μια πικρή αλήθεια πως το νερό, η πηγή της ζωής στον πλανήτη, δεν αποτελεί δεδομένο αγαθό για όλους. Παγκοσμίως η πρόσβαση στο νερό δυσκολεύει, η ποιότητά του φθίνει όλο και περισσότερο, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, συνοψίζεται στη φράση «Η φύση δίνει την απάντηση». Λύσεις όπως η δενδροφύτευση για την ενίσχυση των δασών, η αποκατάσταση των υγροτόπων, η διάνοιξη και αποκατάσταση φυσικών ρεμάτων, καθώς και η κατασκευή πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, είναι βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Unesco:

  • Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό
  • Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 2 δις, ενώ η παγκόσμια ζήτηση σε νερό θα αυξηθεί κατά 30%
  • Η γεωργία εκμεταλλέυεται σήμερα το 70% του διαθέσιμου νερού, κυρίως για άρδευση. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί το 20% του συνόλου, ενώ μόλις το υπόλοιπο 10% προορίζεται για οικιακή χρήση (το ποσοστό που χρησιμοποιείται για πόσιμο νερό είναι πολύ μικρότερο από 1%).
  • 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Share