Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Αμαρουσίου και μάθαμε τις δράσεις του

Το σημερινό μας πρωινό ήταν ξεχωριστό. Βρεθήκαμε στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Αμαρουσίου που φιλοξενείται στο κτίριο του Σπαθάρειου Μουσείο Θεάτρου Σκιών και συναντήσαμε την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Μαριάννα Μοναστηριώτου και τον υπαρχηγό Γιάννη Παπαχρήστου.

Οι δράσεις και η φιλοσοφία του σώματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής μας η οποία πολλές φορές διεκοπτόταν ευχάριστα από τα παιδιά που παρά το κρύο και τη βροχή κατεύθαυναν στον χώρο για την καθιερωμένη τους εβδομαδιαία συνάντηση.


Τι είναι ο οδηγισμός

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο οδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας από 5 έως 17 ετών. Είναι η “πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου” σε 100 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 145 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη.

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά και οι νέοι χωρίζονται σε 4 μεγάλες ηλιακές ομάδες που αποτελούν τους 4 Κλάδους:

  1. Τα Αστέρια, κορίτσια και αγόρια 5 έως 7 ετών
  2.  Τα Πουλιά, κορίτσια και αγόρια 7 έως 11 ετών
  3.  Τους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 11 έως 14 ετών
  4.  Τους Μεγάλους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 14 έως 17 ετών

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες και προσφέρει στα παιδιά και τους νέους ευκαιρίες για:

-Προσωπική ανάπτυξη: δράσεις μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων

-Κοινωνική συμμετοχή-Προσφορά: δράσεις που βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο

-Ζωή στη Φύση – Οικολογική συνείδηση: δράσεις που καλλιεργούν στα παιδιά και τους νέους να αγαπούν και να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον.

Κύκλοι κουβέντας

Πότε ιδρύθηκε

Το Τοπικό Τμήμα Αμαρουσίου ιδρύθηκε το 1954 με Τοπική Εφορο την κ. Ευαγγελία Κουρεμέτη , Βοηθ. Τ.Εφόρου την κ. Κάτια Παλυβού. Ολα ξεκίνησαν μέ 1 Σμήνος και 2 Ομάδες .  Το υπόλοιπο Τοπικό Συμβούλιο ήταν οι: κ. Κουρτάκη Αγνή, Μπαρμπαρέσου Ελένη, Παταλα Νίτσα, Παπαδοπούλου Τερέζα και Χρόνη Λούλα.  Η πρώτη Εστία ήταν ένα δωμάτιο έντός της Σχολής Κουρεμέτη. Σήμερα η ιστορία συνεχίζεται…

Δράσεις του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Αμαρουσίου

Μέσα από την συμμετοχή τους στο σώμα τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων να λειτουργούν σε μία ομάδα και να προσφέρουν στους συμπολίτες τους όταν προκύπτει ανάγκη όπως έγινε για παράδειγμα με τη φωτιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

«Βοηθήσαμε ενεργά στις φωτιές, στις πλημμύρες αλλά και στους πρόσφυγες» δήλωσε η κ. Μοναστηριώτου και συμπλήρωσε «Μαζέψαμε ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και βοηθήσαμε και στη διανομή όλων αυτών. Σε αυτές τις δράσεις συμμετέχουν όλοι. Για παράδειγμα τα πιο μικρά παιδιά μπορεί να έρθουν εδώ και να βοηθήσουν στην τακτοποίηση των ειδών και οι πιο μεγάλοι να βρεθούν στον τόπο της τραγωδίας»

Προσφορά στην πυρκαγιά Ν.Μάκρης

Τα παιχνίδια του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Όπως μας εξήγησε και ο Γιάννης που από μικρό παιδί βρίσκεται στους κόλπους του σώματος οι δραστηριότητες ποικίλουν ανάλογα με την ομάδα και τις ηλικίες. «Στις πιο μικρές ηλικίες γίνονται κυρίως βιωματικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων θίγονται διάφορα θέματα που αφορούν τη ζωή μας. Τα παιδιά έρχονται έτσι σε επαφή με αυτά μέσα από το παιχνίδι».

Αυτή την περίοδο πραγματοπιείται το παιχνίδι «Μια βαλίτσα κόσμος» που σε φέρνει σε επαφή με τον κόσμο των προσφύγων και όλα όσα αυτοί βιώνουν. Στην ουσία μέσα από το παιχνίδι νιώθεις όπως ένα πρόσφυγας. Άλλο ένα παιχνίδι που τρέχει αυτή την περίοδο ειναι το «Τεστ διαφορετικότητας» το οποίο απευθύνεται σε ανήλικες αλλά και ενήλικες.

Επίσης τα παιδιά κάνουν διάφορες δραστηριότητες για τις οποίες επιβραβεύονται λαμβάνοντας το «πτυχίο» δηλαδή κάποια σήματα ή καρφίτσες που δείχνουν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι κατασκηνώσεις

Από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο πραγματοποιούνται κατασκηνώσεις με τις ημέρες και τις περιοχές να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Κατά τη διάρκεια των κατασκηνώσεων τα παιδιά συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες που απαιτούνται και γενικότερα μαθαίνουν να αυτοδιοικούνται και κατ’επέκταση να ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται επίσης και διήμερες εκδρομές. Παρνασσός, Πήλιο, Φενεός και Καλάβρυτα είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που οι ομάδες του σώματος έχουν επισκεφτεί.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/seottamaroussiou/

Share