Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ενημερώνει τους πολίτες για το νέο σύστημα λειτουργίας των Ληξιαρχείων και κριτικάρει την Κεντρική Διοίκηση

Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το νέο σύστημα λειτουργίας των Ληξιαρχείων της χώρας που επέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή κάποια φαινόμενα παραπόνων από πολίτες για τον χρόνο αναμονής τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το Ληξιαρχείο του Δήμου.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ενημερώνει για τα εξής:

Από τα τέλη Ιανουαρίου 2018 έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ληξιαρχείων όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να καταργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών εντός των μαιευτηρίων του Αμαρουσίου που συνεισέφερε σημαντικά στην αμεσότερη εξυπηρέτησή τους. Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου ήταν το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου που εξυπηρετεί περί τις 20.000 γεννήσεις ετησίως πανελλαδικά να δεχτεί επιπλέον υπερβολικό πρόσθετο φόρτο εργασίας.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, οχλήσεις και συναντήσεις της διοίκησης του Δήμου με εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες και τις αυξημένες ανάγκες συγκεκριμένων Δήμων -λόγω της ύπαρξης μεγάλων μαιευτηρίων εντός των διοικητικών τους ορίων- ώστε να τους επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας των γραφείων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών εντός των μαιευτηρίων, διαδικασία που αποδεδειγμένα βοηθούσε σημαντικά στην αποσυμφόρηση της κεντρικής υπηρεσίας του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου στο δημαρχείο, το υπουργείο ΚΩΦΕΥΣΕ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ.

Επιπλέον, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης της λειτουργίας του Ληξιαρχείου (νέο λογισμικό, ενιαία πλατφόρμα) αποδεικνύεται ανεπαρκές όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του φόρτου των αιτήσεων και μπλοκάρει, ενώ δεν υπήρξε ούτε ο επαρκής χρόνος προσαρμογής του προσωπικού, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει το υπουργείο, ούτε φυσικά η προβλεπόμενη εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση της νέας πλατφόρμας, όπως προβλέπεται στη σύμβαση που έχει υπογράψει.

Είναι απορίας άξιο τι έχουν απογίνει τα χρήματα της εκπαίδευσης του προσωπικού των Ληξιαρχείων των Δήμων.

Ο Δήμος Αμαρουσίου για άλλη μια φορά καλείται να δεχτεί αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης χωρίς να ερωτηθεί, χωρίς σωστό προγραμματισμό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και συνθήκες, ούτε η καθημερινή εμπειρία των αρμόδιων υπηρεσιών, και παρά το γεγονός ότι:

Ο Δήμος καλείται να λειτουργήσει με σημαντικά λιγότερο προσωπικό, τη στιγμή που ακόμα από το 2008 εκκρεμεί η προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ο Δήμος καλείται να λειτουργήσει με σημαντικά χαμηλότερη σε ποσοστό 70% κρατική χρηματοδότηση.

Οι υπάλληλοι του Δήμου καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες υπό εξαιρετικά πιεστικές και δύσκολες συνθήκες χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. ενημέρωση, εκπαίδευση).

Παρ΄ όλα αυτά, η διοίκηση του Δήμου, γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει προκύψει, προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες εξυπηρέτησης του κοινού, έχοντας ήδη προχωρήσει σε ενίσχυση της Υπηρεσίας μέσω της εξοικονόμησης ανθρωπίνων πόρων από άλλες υπηρεσίες το Δήμου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η διοίκηση του Δήμου ζητά την κατανόηση των πολιτών και τον σεβασμό προς τους εργαζόμενους του Ληξιαρχείου που προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς έχει κληθεί να διαχειριστεί το βάρος μίας απόφασης για την οποία επ΄ ουδενί φέρει την ευθύνη και του επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά επιβαρύνοντας επιπλέον την ήδη υπερφορτωμένη λειτουργία του Ληξιαρχείου του.

Share