Μαζί θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές τον Μάϊο του 2019

Μαζί θα πραγματοποιηθούν τελικά οι Ευρωεκλογές με τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα που προβλέπει ο Κλεισθένης αλλά και το ενδεχόμενο να προέκυπτε συνταγματικό ζήτημα.

«Η μετάβαση πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης αποδεχόμενος την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρύθμιση του Κλεισθένη για διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η τροπολογία γίνεται αποδεκτή για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει συνταγματικό ζήτημα από την αλλαγή του εκλογικού κύκλου εν μέσω της θητείας των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων. Σημείωσε, δηλαδή, ότι υπάρχει υφέρπουσα φημολογία περί αντισυνταγματικότητας για την αλλαγή του εκλογικού κύκλου στο μέσον της θητείας. «Η γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής είναι καθησυχαστική αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα» ανέφερε.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας τον Οκτώβριο του 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη», οι βουλευτές με τη νέα τροπολογία προτείνουν «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των συνταγματικών θεμάτων για τη θητεία των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.

 

Share