Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στο Μαρούσι

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών  που υλοποιεί για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Αττικής στα ρέματα που διέρχονται το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και το Μαρούσι.

Συγκεκριμένα, έγιναν παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στα ρέματα Χαλανδρίου, Βριλησσού, Σαπφούς, Αγίου Θωμά, Ψαλιδίου και σε τμήμα της ρεματιάς στα όρια των τριών Δήμων.

Το επόμενο εξάμηνο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 17 ακόμη επαναληπτικοί οικολογικοί ψεκασμοί σε όλα τα ρέματα και των 12 πόλεων της βόρειας Αθήνας, όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος:

«Για να έχουμε Άνοιξη και Καλοκαίρι με μειωμένο πληθυσμό κουνουπιών δεν αρκεί μόνο η έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών. Χρειάζεται τόσο η συνέργεια των Δήμων, όσο και η συνδρομή των πολιτών. Τα φρεάτια ομβρίων και αποχέτευσης, οι πλατείες, τα πάρκα αλλά και οι κήποι και οι γλάστρες στις αυλές κατοικιών είναι σημεία συγκέντρωσης των κουνουπιών και ο καθένας από μας οφείλει να δράσει αποτρεπτικά ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά».

Ο πρώτος κύκλος των βιολογικών ψεκασμών θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα και στους υπόλοιπους εννέα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Για κάθε πληροφορία, τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Βόρειου Τομέα είναι 2132100607-612.

Πληροφορίες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κουνουπιών

Φροντίζουμε με βιοκτόνα και βάκιλους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ή τον άνθρωπο, να επιτύχουμε άνοιξη και καλοκαίριμε όσο δυνατόν λιγότερα κουνούπια στα βόρεια προάστια. Παράλληλα με την έγκαιρη ενεργοποίηση της Περιφέρειας Αττικής για τους περιαστικούς χώρους και τα ρέματα καλούμε και τις υπηρεσίες των Δήμων να απολυμάνουν τα φρεάτια της αποχέτευσης γιατί εκεί κυρίως γίνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών τύπου Culex.

Πιθανές εστίες στο σπίτι μας και στον ευρύτερο χώρο (στοιχεία από το conops.gr του Δρ Αντώνη Μιχαηλάκη)

  1. Το νερό σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα πιατάκια επίσης από τις γλάστρες θα πρέπει να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Πολλές φορές οι σχάρες των φρεατίων αποχέτευσης φράζουν από πεσμένα φύλλα, κομμένο γρασίδι ή άλλα σκουπίδια του κήπου με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ροή του νερού προς το δίκτυο αποχέτευσης.
  3. Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να φροντίσουμε ώστε να αποστραγγίζουν καλά.
  4. Διατηρείστε τα λούκια και τις υδρορροές στη σκεπή καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
  5. Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.
  6. Τεχνητές λιμνούλες ή οποιαδήποτε φυσική ή μη συγκέντρωση στάσιμου νερού αποτελούν ιδανικές εστίες ανάπτυξης των εντόμων αυτών.
  7. Ανοιχτά ή σπασμένα παράθυρα, φεγγίτες ή οπές εξαερισμού προσφέρουν εύκολους οδούς εισόδου των κουνουπιών προς το εσωτερικό των σπιτιών. Το κλείσιμο των ανοιγμάτων αυτών με λεπτή ανθεκτική σήτα είναι απαραίτητο.
  8. Οι πισίνες θα πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές κατακρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται.
  9. Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
  10. Τα κουνούπια συχνά επιλέγουν να γεννήσουν τα ωά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας ίσως τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών

Τηλέφωνα: 213 2100531, 213 2100533, 213 2100534

Share