Γνωρίστε το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων “Franco Basaglia” στο Μαρούσι

Το Μαρούσι δεν είναι μόνο ένας δήμος μεγάλων επιχειρήσεων και πολυόροφων γραφείων. Υπάρχουν οργανισμοί και «αφανείς ήρωες» που αφιερώνονται καθημερινά στην υποστήριξη και τη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ένα από αυτά τα κέντρα, είναι το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων “Franco Basaglia”.

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων “Franco Basaglia” βρίσκεται στην οδό Σαλαμινομάχων 24E στο Μαρούσι από τον Φεβρουάριο του 2013. Είναι μια ανοιχτή κοινοτική μονάδα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε ενήλικους κατοίκους του 5ου Τομέα Ψυχικής Υγείας (5ος ΤΟΨΥ) και στις οικογένειες τους.

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς» και με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Το κέντρο “Franco Basaglia” στο Μαρούσι προσφέρει πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες με βασικό και κοινό γνώμονα τον σεβασμό στις ανάγκες, τα βιώματα και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Η διεπιστημονική του ομάδα περιλαμβάνει έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια, νοσηλεύτρια οι οποίοι συνεργάζονται για να υποστηρίξουν ολιστικά ένα μεγάλο εύρος αναγκών.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Κροκιδάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας, «οι ιδιαιτερότητες του Πολυδύναμου Κέντρου Ημέρας αφορούν στην δυνατότητα να λειτουργεί πέραν του παραδοσιακού μοντέλου λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας, συνδυάζοντας διαφορετικές, αλλά συμπληρωματικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι δωρεάν. […]Θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να αφουγκραζόμαστε τις εκφράσεις απόγνωσης, θυμού, απογοήτευσης αλλά και τις σιωπές αυτών που δυσκολεύονται να αρθρώσουν τις επιθυμίες τους.»

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:

-Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση

-Η πρόληψη υποτροπών και αποφυγή νοσηλειών

-Η προάσπιση δικαιωμάτων όσων λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας

-Η υποστήριξη για εργασιακή επανένταξη

-Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος

Γενικότερα, το κέντρο Ημέρας “Franco Basaglia” δραστηριοποιείται ενεργά με υπηρεσίες και δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές. Παρέχεται ψυχιατρική διάγνωση, αξιολόγηση και παρακολούθηση, ακόμα και κατ’ οίκον παρέμβαση για άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Ημερήσιο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές

Το πρωινό ομαδικό πρόγραμμα του Κέντρου λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00 έως 15:00 και απευθύνεται σε ενήλικες με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες οι οποίοι έχουν ανάγκη βελτίωσης τόσο των προσωπικών, όσο και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν χαρακτήρα θεραπευτικό και αποκαταστασιακό.  Λειτουργεί βάσει δομημένου εβδομαδιαίου προγράμματος και περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες ανά ημέρα.

Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τους ωφελούμενους στην πορεία τους προς την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Υπηρεσία Βραχείας Ψυχοθεραπείας

Παρέχεται βραχύχρονη ατομική ψυχοθεραπεία, μέγιστης διάρκειας 15 εβδομαδιαίων συνεδριών. Η διάρκεια των ομαδικών ψυχοθεραπειών κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1 έτος, ανάλογα με το πρωτόκολλο κάθε θεραπευτικού προγράμματος. Τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία έχει εμπλουτιστεί με την προσθήκη εικαστικής ψυχοθεραπείας. Η ατομική και ομαδική εικαστική ψυχοθεραπεία, χρησιμοποιεί την τέχνη, ως μέσο έκφρασης και διερεύνησης συναισθημάτων ή συμπεριφορών που λειτουργούν ανασταλτικά στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Απευθύνεται σε άτομα με ποικίλα προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ δεν προϋποθέτει εικαστικές γνώσεις ή δεξιότητες.

Ομάδα εντατικής κατ οίκον παρέμβασης

Πρόκειται για μια καινοτόμο υπηρεσία και προσέγγιση για τα Ελληνικά δεδομένα (αλλά όχι και για τα διεθνή, όπου τέτοιες ομάδες έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν εδώ και τριάντα χρόνια).

Σε αυτή την υπηρεσία επισκεπτόμαστε άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία διαβιούν στην κοινότητα και τα οποία δυσκολεύονται να δεσμευτούν με υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Κεντρικός στόχος είναι η πρόληψη νοσηλείας με παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα όπως φαρμακευτικό, ψυχοθεραπευτικό, στεγαστικό, οικογενειακό, επαγγελματικό. Η πολυκλαδική ομάδα απαρτίζεται από ψυχολόγους, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτρια.

Ψυχιατρική παρακολούθηση – Συνταγογράφηση. Παρέχεται ψυχιατρική παρακολούθηση – συνταγογράφηση χωρίς χρονικό περιορισμό. Η συνταγογράφηση ψυχιατρικών φαρμάκων δίδεται σε ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ.

Κοινωνική Λέσχη

Η Κοινωνική Λέσχη είναι ένας πολυχώρος ομάδων ψυχαγωγικού, κοινωνικού και δημιουργικού χαρακτήρα. Απευθύνεται σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα  που μένουν στην κοινότητα ή σε κάποια δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφείο, ξενώνας κτλ.) με σκοπό να αναπτύξουν ένα κοινωνικό δίκτυο, να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να αναπτύξουν ενδιαφέροντα και να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Περιλαμβάνει τις εξής ομάδες :

-Ομάδα επιτραπέζιων παιχνιδιών

-Ομάδα χορού

-Ομάδα θεάτρου

-Ομάδα αυτοοργάνωσης   (Διαχείρισης ελεύθερου χρόνου)

-Ομάδα εκμάθησης αγγλικών

-Ομάδα εικαστικών

-Ομάδα μουσικής

Εκτός από τις πιο πάνω υπηρεσίες, Το Κέντρο διοργανώνει και συμμετέχει σε ένα εύρος κοινοτικών δράσεων, καλλιτεχνικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών, όπως βραδιές κλασσικής μουσικής, καθώς επίσης και το Τουρνουά Μπάσκετ Τρίποντο στο Στίγμα, το οποίο φέτος έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πάνω από εκατό ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Με αυτές τις δράσεις το Κέντρο αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ζωντανές γέφυρες με την κοινότητα, να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας και αποκατάστασης.

Μπορείτε και εσείς να στηρίξετε την προσπάθεια του Κέντρου, με δωρεά, χορηγία ή εθελοντισμό. Αν ενδιαφέρεστε ακολουθήστε τον σύνδεσμο http://www.epapsy.gr/index.php/stirikste-mas/kane-dorea.

Πληροφορίες

Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου – Franco Basaglia

Σαλαμινομάχων 24Ε, T.K. 15125, Μαρούσι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8100901

Url: www.epapsy.gr – e-mail: dcentre@epapsy.gr

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Κροκιδάς Αλέξης

 

Share