Πόσες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις το Τζόκερ;

Η πρόσφατη επιτυχία του τυχερού από το Μαρούσι που κέρδισε 2,15 εκατομμύρια ευρώ στο τζόκερ, μας έβαλε στη διαδικασία να ψάξουμε ποιες είναι μαθηματικά οι πιθανότητες για κάποιον να κερδίσει και να αλλάξει τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό των πιθανοτήτων, (αποκλείοντας εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα όπως το βάρος των σφαιριδίων), οι πιθανότητες να «πιάσει» κάποιος το μαγικό συνδυασμό των 5+1 αριθμών είναι μία στις 24.435.180.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κάποιος να παίξει 12.222 διαφορετικά δελτία ώστε να καταφέρει να έχει 1% πιθανότητα να πιάσει απλά ένα «5αρι», χωρίς καν τον αριθμό τζόκερ!

Οι πιθανότητες είναι πραγματικά απειροελάχιστες, κι όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύουν στο όνειρο και παίζουν κάθε εβδομάδα με την ελπίδα να νικήσουν τις πιθανότητες και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Αν θέλετε να κατανοήσετε πιο αναλυτικά το πως βγαίνει μαθηματικά η συγκεκριμένη πιθανότητα, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το πολύ ενδιαφέρον επεξηγηματικό βίντεο από την ομάδα της «Καθημερινής Φυσικής»:

 

 

Share