Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018– Νύχτες Αλληλεγγύης ξεκίνησε για τέταρτη συνεχή χρονιά και για ένα μήνα θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις προς τιμήν μιας σπουδαίας γυναίκας που προσέφερε πολλά στην πόλη, της Καλλιόπης Μουστάκα, δωρήτριας του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

Με προμετωπίδα του την αλληλεγγύη και το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 65 εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχουν ελεύθερη είσοδο (μόνο 8 έχουν εισιτήριο) και οι θεατές καλούνται μόνο να συνεισφέρουν εθελοντικά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και μεικτά θεάματα ενώ το φεστιβάλ «ανοίγουν» φέτος οι φορείς της πόλης με τις δικές τους εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από την 1η μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Εκτός από την ποικιλία εκδηλώσεων από καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και νέους δημιουργούς που φιλοξενούν, οι Νύχτες Αλληλεγγύης στοχεύουν επίσης στη διασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε οι παραστατικές τέχνες να είναι προσβάσιμες σε όλους και όλες. Η μεγάλη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη που έγινε πέρυσι στη Ρεματιά, ύστερα από συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, υπήρξε η πρώτη καθολικά προσβάσιμη ως προς το περιεχόμενο συναυλία της χώρας καθώς υπήρχε ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες. Η προσπάθεια αυτή του Δήμου Χαλανδρίου, πάντα σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, θα συνεχιστεί και φέτος με την παρουσίαση περισσότερων καθολικά προσβάσιμων ως προς το περιεχόμενο παραστάσεων. Παράλληλα, ο χώρος του θεάτρου έχει διαμορφωθεί ώστε να είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Σημειώνεται ακόμη ότι αποτελεί επιλογή της σημερινής διοίκησης η μεγάλη πλειονότητα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ρεματιάς να έχουν ελεύθερη είσοδο ενώ όλοι/ες οι καλλιτέχνες/ιδες αμείβονται για το έργο τους. Οι Νύχτες Αλληλεγγύης προσδοκούν ότι και φέτος θα «νομιμοποιήσουν» το όνομά τους «ζητώντας» για μια ακόμη χρονιά, από τους θεατές των εκδηλώσεων χωρίς οικονομικό αντίτιμο, την προσφορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για όσους και όσες δοκιμάζονται πιο σκληρά από την κρίση.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς αποτελεί ολοένα και πιο ισχυρό πόλο έλξης για θεατές από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας ενώ πέρυσι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι εφοδιάζοντας με χιλιάδες είδη πρώτης ανάγκης τις κοινωνικές δομές της πόλης. Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου είναι οι Νύχτες Αλληλεγγύης να διαδώσουν ακόμη περισσότερο φέτος το μήνυμά τους ως μια ανοιχτή σε όλους και όλες καθημερινή γιορτή αλληλεγγύης και συντροφικότητας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σημείο αναφοράς την τέχνη και τόπο συνάντησης το Θέατρο Ρεματιάς.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ώρα έναρξης παραστάσεων Ιουλίου: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων                  

• Τρίτη 3 Ιουλίου

“Ευχαριστώ κύριε Τσέχωφ” από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου

• Τετάρτη 4 Ιουλίου

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τους Ανάδρομους, από τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου

• Παρασκευή 6 Ιουλίου

“Κομεντί Μπουρδουκλουά” βαριετέ μετά χορών κι ασμάτων από τον Πολιτιστικό – Επιστημονικό Σύλλογο Χαλανδρίου “ΑΡΓΩ”

• Σάββατο 7 Ιουλίου

“Αρκαδία – Όσα χωράνε στην αλήθεια, δεν τα βαστάν τα παραμύθια” από την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου

• Δευτέρα 9 Ioυλίου

“Χτύπα καρδιά μου στο ρυθμό” παραδοσιακή Μουσική και Χορός από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου

• Τρίτη 10 Ιουλίου

Συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

• Πέμπτη 12 Ιουλίου

Απροσάρμοστοι συναυλία με το συγκρότημα του Παύλου Σιδηρόπουλου

• Παρασκευή 13 Ιουλίου

Συγκροτήματα “Κανελλόριζα” & “Ξέφραγο Αμπέλι” συναυλία παραδοσιακού τραγουδιού

• Σάββατο 14 Ιουλίου

Τραγούδια της Μεσογείου με την Lamia Bedioui

• Δευτέρα 16 & Τρίτη 17 Ιουλίου

“Ηλέκτρα”, του Ευριπίδη από την 5η Εποχή Τέχνης

• Τετάρτη 18 Ιουλίου

“Από τον Σουγιούλ στον Χατζηδάκι” από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου

• Παρασκευή 20 Ιουλίου

Συναυλία με το μουσικό σχήμα του συνθέτη Λίνου Κόκοτου

• Σάββατο 21 Ιουλίου

“O Sole Mio”

• Κυριακή 22 Ιουλίου

“Αντιγόνη”, του Σοφοκλή από το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία (ΘΕ.ΑΜ.Α.)

• Δευτέρα 23 Ιουλίου

“ΤΑΚΙΜ” έξι δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

• Τετάρτη 25 Ιουλίου

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

• Παρασκευή 27, Σάββατο 28, Κυριακή 29, Δευτέρα 30, Τρίτη 31 Ιουλίου

“Our Festival 4” φεστιβάλ εναλλακτικών καλλιτεχνικών σχημάτων

Share