Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018: «Συνδυάζω – Μετακινούμαι»

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του περιβαλλοντικού ήθους και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης και οι οφείλουμε να δοκιμάσουμε άλλες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις πόλεις.

Ποδήλατο, χρήση των ΜΜΜ, περπάτημα είναι λίγα από τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας και να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας. Η συμμετοχή των δήμων της Ελλάδας στην εκστρατεία (το Μαρούσι κέρδισε το 2017 το 1ο Εθνικό βραβείο για τις δράσεις του) αυξάνεται κάθε χρόνο εντυπωσιακά με καινοτόμες και πρωτοπόρες βέλτιστες πρακτικές.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερωθούν και να προωθήσουν το σκοπό αυτό με συγκεκριμένες δράσεις:

-Επιλογή περισσότερο βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και το βάδισμα για την εργασία και αναψυχή

-Χρήση των δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας και του δικτύου της δημοτικής συγκοινωνίας

-Να μην σταθμεύσουμε τα οχήματά μας σε κεντρικές οδούς του Δήμου μας

-Συμμετοχή εταιρειών και καταστημάτων στις δράσεις, επιβραβεύοντας τους εργαζόμενους που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).

-Μετακίνηση των μαθητών από/προς τα σχολεία μέσω διαδρομών του αστικού ιστού με ποδήλατο, βάδισμα και δημοτική συγκοινωνία.

-Μείωση ταχύτητας οχημάτων στο δίκτυο γύρω από τα σχολεία.

-Συμμετοχή των σχολείων και ενημέρωση των μαθητών: ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας.

Εβδομάδα «χωρίς αυτοκίνητο»

Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό διαδικτυακό τόπο της Ε.Ε. http://www.mobilityweek.eu.

 

Share