Ενίσχυση του Μουσείου Τσαρούχη στο Μαρούσι με τριετές οικονομικό πρόγραμμα ανακοίνωσε η υπ. Πολιτισμού

Την βούληση να ενισχυθεί με ένα τριετές, τουλάχιστον, οικονομικό πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, το Μουσείο και ‘Ίδρυμα Τσαρούχη, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6.

«Είναι υποχρέωσή μας, να υποστηρίξουμε το σπίτι και μουσείο του Τσαρούχη. Γι’αυτό το λόγο καθίσαμε με την πρόεδρο του ιδρύματος Νίκη Γρυπάρη και τους συνεργάτες της, για να δούμε πώς μπορούμε ως υπουργείο να βοηθήσουμε το μουσείο να παραμείνει ανοικτό και να πάρει μια ανάσα για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μπορέσει να προγραμματίσει τις εργασίες του».

«Σκεπτόμαστε να το εντάξουμε σε κάποιο ΕΣΠΑ,πέρα από τις δυνατότητες μιας έκτακτης επιχορήγησης», πρόσθεσε η υπουργός. « Θέλουμε η συμφωνία να είναι σε βάθος τριετίας ώστε να δώσουμε στο Μουσείο τη δυνατότητα να μην λειτουργεί μόνο την τρέχουσα χρονιά αλλά να μπορεί να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου. Σ΄ αυτή τη φάση βρισκόμαστε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο παρέμεινε κλειδωμένο για 6 χρόνια, με τα εκθέματά του, τα αυθεντικά έργα του Γιάννη Τσαρούχη «φυγαδευμένα» στις αποθήκες του Μουσείου Μπενάκη. Το Μουσείο Τσαρούχη ξανάνοιξε για το κοινό μια βδομάδα πριν από το Πάσχα, χωρίς εκθέματα.

Όταν η υπουργός επισκέφτηκε πέρσι το Μουσείο κατά τη διάρκεια δράσης της Documenta 14 στην αυλή του διαπίστωσε πως δεν έχει καμία υποστήριξη από πουθενά και έτσι έδωσε εντολή για έκτακτη επιχορήγηση 30000 ευρώ , ποσό που, σύμφωνα με την ίδια, «βοήθησε να πληρωθούν οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί και να πάρει ώθηση ώστε να λειτουργήσει».

Το Μουσείο ναι μεν επισκευάστηκε με τα λεφτά της Documenta, γιατί οι υγρασίες το είχαν διαβρώσει, αλλά έχει τεράστιο χρέος, μεταξύ άλλων, στη ΔΕΗ. Το Μουσείο-Ίδρυμα Τσαρούχη, χάρη στη διπλή χορηγία της Documenta 14 και του ΥΠΠΟΑ, που ανήλθε στα 130.000 ευρώ κατάφερε να ξανανοίξει αλλά χωρίς εκθέματα. Αναβιώνει μόνο το ατελιέ του μεγάλου ζωγράφου, όπως ήταν όσο ζούσε και δημιουργούσε, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται εργαστήρια για παιδιά.

Πηγή: www.news247.gr

Share