Το σπίτι, εργαστήριο και Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη ανοίγει και πάλι στο Μαρούσι

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με μια έκθεση που παρουσιάζει σε πιστή απόδοση το σπίτι και εργαστήρι του διάσημου Έλληνα ζωγράφου και σκηνογράφου. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 10:00.

“Επιτέλους, είχα ένα οικόπεδο. Τώρα έπρεπε να βρω με ποιες μηχανές θα έβρισκα τα λεφτά να χτίσω ένα ατελιέ.

Δεν ήταν από ματαιοδοξία αλλά από ανάγκη τεχνική. Αισθανόμουν την ανάγκη να κάνω μεγάλου μεγέθους έργα.”

-Γ.Τσαρούχης

Το 1965 ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριο του , στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι . Στο ισόγειο ήταν οι προσωπικοί του χώροι , στον πρώτο όροφο και στο δώμα, το εργαστήριό του. Το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμά του και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του.

Το ονόμαζε ο ίδιος Μουσείο Αμαρουσίου και διοργάνωνε  και επιμελούταν τις εκθέσεις που γίνονταν σε αυτό.

Άφησε  ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και βασισμένο σ΄αυτό, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του.

Προκειμένου να υπάρχει μια πιστή απόδοση,  ακόμα και ως προς το πώς χειριζόταν το φως και τη σκιά με έργα καρφιτσωμένα στους υφασμάτινους τοίχους κι ακουμπισμένα στο πάτωμα, θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν  τα πραγματικά . Εκτίθενται  λοιπόν πιστά αντίγραφά τους , σε φυσικό μέγεθος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του, προσωπικά του αντικείμενα αφημένα ελεύθερα στο χώρο όλα με μια διάθεση ο θεατής να νιώσει το πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης , από το 1966 ως το  1989, στο σπίτι του στο Μαρούσι.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Τσαρούχη

Ο Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989) υπήρξε ένας διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος με τεράστιο εικαστικό έργο, μοντερνιστικό και ταυτόχρονα αισθησιακό. Κέρδισε καθολική αναγνώριση – πέρα από διακρίσεις φύλου, ταξικές, πολιτικές ή γενεών. Ο Τσαρούχης συνεργάστηκε σε θεατρικές παραγωγές με τη Μαρία Κάλλας, την Κατίνα Παξινού, τη Χριστίνα Τσίγκου και πολλούς άλλους. Το 1940 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, στην Κατοχή βιοπορίστηκε ως συντηρητής και διακοσμητής, ενώ τα χρόνια της χούντας τα πέρασε στο Παρίσι. Το 1977 ανέβασε τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας, σε δική του νεοελληνική απόδοση, παραγωγή και σκηνογραφία. Το 1981 μετέτρεψε το σπίτι και εργαστήριό του στο Μαρούσι σε έδρα του ιδρύματος που φέρει το όνομά του.

Πληροφορίες

Εγκαίνια:  Σάββατο 31 Μαρτίου 2018,  10.00  –  18.00

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα ως Παρασκευή  9.00 – 14.00

Τιμή εισιτηρίου:  3 ευρώ

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι , Τ. 210 80 62 636 – 7

http://www.tsarouchis.gr/

Facebook: Yannis Tsarouchis Foundation

Share