Δωρεαν ξενάγηση από αρχαιολόγο το Σάββατο σε αρχαιότητες στην περιοχή του ΟΑΚΑ

Η “Εναλλακτική Δράση για ποιότητα Ζωής” οργανώνει ξενάγηση σε αρχαιότητες στο Μαρούσι το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της ομάδας ιστορικών μνημείων Αμαρουσίου, θα γίνει επίσκεψη σε δυο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στο Μαρούσι, στο Αρχαίο Άθμονο, που είναι άγνωστοι στους περισσότερους πολίτες.

Η ομάδα των ιστορικών μνημείων συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης και λειτουργεί στα πλαίσια της σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία.

Οι χώροι επίσκεψης είναι:

α) Ο χώρος κοντά στο Ιασώ, όπου βρίσκονται τα θεμέλια κτιριακού συγκροτήματος διαφόρων φάσεων, κλασικής εποχής, 4ος αι. π.χ., Ελληνιστικής εποχής, 3ος αι. π.χ. Ρωμαϊκής, Μεταβυζαντινής, όπως και της περιόδου της Τουρκοκρατίας εποχή 11ος αι. και τελευταία εποχή κατά την Τουρκοκρατία. Στο βόρειο μέρος ξεχωρίζει η Ρωμαϊκή Βίλα Ρούστικα,  μια αγροτική κατοικία με υπόγειο και αποθήκες. Σε επαφή με την αγροικία ανατολικά, υπάρχει χώρος εργαστηρίου με στρογγυλή βάση πρέσας ελαιολάδου. Στο μέσον βρίσκονται λουτρά με εμφανή στοιχεία για ζεστό, κρύο και ανάμεικτο νερό. Νότια φαίνονται τα θεμέλια νεότερων χώρων διαμονής. Κάποια αξιόλογα στοιχεία του Αρχαιολογικού Χώρου, καλύπτονται με γυάλινη ή μεταλλική στέγη, όπως η στέγη στην Βόρεια πλευρά του χώρου, που στεγάζει δύο κλιβάνους.

β) Ο χώρος μέσα στις σημερινές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στο ΟΑΚΑ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η σημερινή περιοχή του ΟΑΚΑ χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του ΟΑΚΑ βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, με τέσσερα φρεάτια που μετέφεραν το νερό από την Κάτω Κηφισιά στις δεξαμενές στο Λυκαβηττό της Αθήνας.

Η ξενάγηση θα γίνει με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και ξεναγός θα είναι η αρχαιολόγος Τζεφέρη Ντόρα, που συμμετείχε στις ανασκαφές.

Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 19 Μαϊου, στις 10:30 μπροστά στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO, (Λεωφόρος Κηφισίας 39).

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής

Η Επιτροπή Εναλλακτικής Δράσης Βορείων Προαστίων

Επικοινωνία: 6978887514 (Γιώργος Μπέρσος)

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

 

Share