Διευρύνεται η Επιτροπή Κατά των Πλειστηριασμών σε Μαρούσι – Μεταμόρφωση – Λυκόβρυση Πεύκη

Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Κατά των Πλειστηριασμών στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης, αποφασίστηκε η διεύρηνση της επιτροπής η οποία πλέον απαρτίζεται από τους παρακάτω:

-Γ. Αναλυτής, Ηλεκτρολόγος, Μαρούσι

-Παντ. Βλασσόπουλος, πρ. Δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

-Σπ. Βλάχος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου, Δικηγόρος

-Βελ. Ελευθερίου, Δημ. Σύμβουλος Αμαρουσίου, Οικονομολόγος

-Γιαν. Θεοδωρακόπουλος, Δημ. Σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Δημοσιογράφος

-Β. Καραβάκος, Δημ. Σύμβουλος Μεταμόρφωσης, Εκδότης

-Χ. Κιτσάκη, Συντ. Καθ. Πανεπιστημίου, Μαρούσι

-Ευθ. Κοντογιώργος, Υπάλληλος ΟΤΕ, Μαρούσι

-Δημ. Κωνστάντος, Δημ. Σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης

-Ν. Λεκάτης, Τραπεζικός Yπάλληλος, Ν. Φιλαδέλφεια

-Λ. Μαγιάκης, Δημ. Σύμβουλος Αμαρουσίου, Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

-Μ. Πάγκαλος, Δημ. Σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης

-Ευαγ. Σαλτού, Συντ. Δικηγόρος, Μαρούσι

-Γ. Σπαθόπουλος, Συντ. Τραπεζικός, Μαρούσι

-Αικ. Ψάλτη, Δημ. Σύμβουλος Αμαρουσίου, Δικηγόρος

Η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όποιον/α θα ήθελε μελλοντικά να συμμετέχει σε αυτή.

Επίσης αποφάσισε να διοργανώσει στην Λυκόβρυση – Πεύκη δημόσια ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή το δικηγόρο Δ. Σαραφιανό που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20-6-2018 και ώρα 19.30 στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης «Γ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ» (Παλαιό Δημαρχείο Λυκόβρυσης).

Φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαρμογή στην πράξη των προταγμάτων της κοινωνίας των πολιτών. Ενεργοί πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές αφετηρίες και επιλογές συμφωνούν να δραστηριοποιηθούν στην τοπική κοινωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα στη βάση ενός κοινά αποδεκτού διεκδικητικού πλαισίου.

Πιστεύει στη συμμετοχή και την κινητοποίηση των πολιτών ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχία των επιδιώξεων της.

Θα προωθήσει με όλα τα νόμιμα και ειρηνικά μέσα τις απόψεις της στους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς, τους απλούς πολίτες, τους επιστήμονες, τα στελέχη των επιχειρήσεων, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική πίεση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και την ανάσχεση του αναμενόμενου κύματος των πλειστηριασμών στο προσεχές μέλλον.

Συνεργάζεται με άλλες επιτροπές που έχουν παρόμοιες θέσεις και επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς. Συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα και αποφασίζει στη βάση της ομοφωνίας  ή όταν αυτό δεν είναι δυνατόν με ενισχυμένη πλειοψηφία των παρόντων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται υλοποιούνται συλλογικά και όσοι επιθυμούν έχουν το δικαίωμα να διατυπώσουν δημόσια τις διαφωνίες τους για  απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Οι θέσεις της Επιτροπής

Η Επιτροπή παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την καταιγίδα πλειστηριασμών, που σαρώνει πλέον όλη την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις επιταγές του 3ου μνημονίου και των σχετικών νόμων που ψήφισε στα πλαίσια των αξιολογήσεων, είναι αποφασισμένη, με απαίτηση και των δανειστών, να επιτρέψει τη διενέργεια  χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο άμεσο μέλλον. Μέχρι το 2021 προγραμματίζονται 130.000 πλειστηριασμοί.

Μετά τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Δήμοι ξεκίνησαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων για οφειλές… άνω των 500 €.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων και μικρές περιουσίες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και τους Δήμους.

Για το πρόβλημα αυτής της αδυναμίας δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά κυρίως οι τράπεζες που τους ενέπλεξαν στον κυκεώνα του δανεισμού, η ελάττωση της πλήρους απασχόλησης, η άγρια λιτότητα, η μείωση μισθών και συντάξεων.

Η αδυναμία αποπληρωμής οφειλών εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων.

Η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τις νέες μειώσεις των συντάξεων.

Αντί για μέτρα προστασίας των πολιτών που αδυνατούν λόγω κρίσης να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο και αναπτύσσεται η βία της δυναμικής καταστολής των αντιδράσεων των πολιτών και το «ιδιώνυμο» για όσους αγωνίζονται για τη ματαίωση των πλειστηριασμών.

Είναι αναγκαία η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου και την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των δανείων και την κατάργηση του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ειδικότερα όταν αφορούν πολίτες με μικρά εισοδήματα, ανέργους, βαριά ασθενείς ή ανάπηρους και εν γένει για όσους μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων είτε είναι μισθωτοί είτε επαγγελματίες είτε συνταξιούχοι.

Η Επιτροπή θα αγωνιστεί να ανασταλούν άμεσα όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας των μη δυνάμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους συμπολιτών μας.

Να αποτραπούν οι εξώσεις σε όσους από τις παραπάνω κατηγορίες έχασαν ήδη την περιουσία τους.

Στοχεύει  να κάνει κατά το δυνατόν γνωστότερη την παρουσία της μέσω ανακοινώσεων στον τύπο, χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανοιχτών συγκεντρώσεων. Θα επιδιώξει να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες, τους συλλογικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Να έλθει σε επαφή και να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς όλους τους θιγόμενους πολίτες.

 

Share