Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Ποια τα μυστικά της φιλοσοφίας της

Την 21η Ιουνίου, την ημερομηνία του θερινού ηλιοστασίου για το Βόρειο Ημισφαίριο, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα, η οποία καθιερώθηκε το 2015. Τι γνωρίζετε για την γιόγκα, η οποία διαδίδεται όλο και περισσότερο στο δυτικό κόσμο;

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση», «σύνδεση», και είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα για την εσωτερική ενοποίηση του σώματος και του πνεύματος, του ανθρώπου και του σύμπαντος, του ανθρώπινου και του θεϊκού. Είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία.

Ουσιαστικά, η  γιόγκα είναι η συγκράτηση των σκέψεων και η παύση των αναταράξεων του νου. Έχει ως στόχο την αυτοπειθαρχία, την πνευματική διαύγεια, την ενδυνάμωση του σώματος και την οξύτητα του νου. Τελικό στάδιο της γιόγκα είναι η απελευθέρωση (moksha) ή η διαφώτιση, έννοιες που ορίζονται διαφορετικά ανάλογα με το φιλοσοφικό ρεύμα που ακολουθεί κανείς.

Μέσω της γιόγκα ο ασκούμενος επιχειρεί να κάνει την ενδοσκόπησή του και να επιφέρει αρμονία στις τρεις διαφορετικές υποστάσεις του, τη σωματική, τη διανοητική-συναισθηματική και την πνευματική.

Ως φιλοσοφία, η γιόγκα προτείνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής και η φυσική άσκηση είναι ένα τμήμα μόνον της φιλοσοφίας της γιόγκα, με κυριότερο σκοπό να προετοιμάσει το σώμα για το διαλογισμό.

Εκτός πάντως από το πνευματικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο, η γιόγκα είναι αρκετά διαδεδομένη ως τρόπος φυσικής άσκησης. Βοηθάει στη μείωση του άγχους, βελτιώνει την ευλυγισία των μυών και της σπονδυλικής στήλης, ενώ, τέλος, έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην υγεία των ασκούμενων, καθώς οι διάφορες στάσεις της γιόγκα δουλεύουν και στο επίπεδο των οργάνων του σώματος. Επομένως, η γιόγκα επιτυγχάνει να ασκεί το σώμα σε πολλαπλά επίπεδα, κι όχι μονάχα στο επίπεδο των μυών.

 

 

Share