Μ. Διακολιού: Η Περιφέρεια Αττικής «φορτώνει» κι άλλο τον Παράδεισο Αμαρουσίου

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαίρη Διακολιού αντιτίθεται στη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Αναλυτικά, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της:

Η Περιφέρεια «φορτώνει» κι άλλο τον Παράδεισο

Βγήκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Στις 13/7/2018 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και ψήφισε υπέρ της μεταστέγασης κάποιων υπηρεσιών του Βορείου Τομέα της Περιφέρειας σε κτήριο στον Παράδεισο του Αμαρουσίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του τοπικού Συλλόγου, που ήταν παρόντες.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης του Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, για πρώτη φορά σε τέτοια συνεδρίαση, όπως ο ίδιος δήλωσε, πράγμα που αποδεικνύει το ιδιαίτερο και προσωπικό ενδιαφέρον του να στηρίξει τη μεταστέγαση στο σημείο αυτό (το οποίο μάλιστα, είναι  και κοντά στο σπίτι του).

Έτσι, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι σύμμαχος με τα αιτήματα των γειτονιών, ιδίως όταν αφορούν στην αντιμετώπιση συσσώρευσης υπερτοπικών δραστηριοτήτων σε μία γειτονιά, με την απόφαση αυτή, για πρώτη φορά, η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού (διά «χειρός» Καραμέρου) ενισχύει αυτή τη συσσώρευση μεταφέροντας κάποιες από τις δικές της υπηρεσίες σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Καραμέρος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης – ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατηγόρησε και υποτίμησε τους κατοίκους που αντιδρούσαν, αποδίδοντας τις αντιδράσεις τους σε υποκίνησή τους (δήθεν) από κάποιους πολιτικούς παράγοντες.

Τα επιχειρήματα των κατοίκων και οι απαντήσεις που έλαβαν

Τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρεθέντων κατοίκων, στάθηκαν μόνο στον τύπο και δεν έδωσαν επαρκείς και επί της ουσίας απαντήσεις στις αιτιάσεις των κατοίκων για έλλειψη των απαιτούμενων προδιαγραφών στον χώρο μεταστέγασης.

Α) Συγκεκριμένα, στο επιχείρημα για έλλειψη χώρων στάθμευσης παλαιότερα δόθηκε η απάντηση (Χρήστος Καραμάνος) ότι οι προσερχόμενοι στο κτήριο θα μπορούν να σταθμεύουν στο εμπορικό κέντρο «Avenue» που βρίσκεται απέναντι και έχει δωρεάν πάρκινγκ(!), ενώ στην τελευταία συνεδρίαση υποστηρίχθηκε ότι επειδή το κτήριο κτίστηκε όταν δεν ήταν υποχρεωτική η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης δεν απαιτείται να υπάρχουν για τη νόμιμη παραλαβή του!

 

Δηλαδή, η Περιφέρεια, με την υποστήριξη του κ. Καραμέρου, λέει ότι δεν πειράζει που το κτήριο δεν έχει επαρκείς θέσεις πάρκινγκ με αποτέλεσμα η γειτονιά να γεμίσει αυτοκίνητα, γιατί αυτό δεν απαιτείται από τον νόμο!

Είπε, επίσης, στους πολίτες ότι το Δημόσιο παραπέμπει τους πολίτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την εξυπηρέτησή τους, γιατί το ίδιο δεν ενδιαφέρεται τα κτήρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του να έχουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον προορισμό τους και όχι από το έτος κατασκευής τους.

Β) Επίσης, οι κάτοικοι στάθηκαν στο ότι τα πεζοδρόμια στο σημείο χωροθέτησης είναι στενά (προσκόμισαν και σχετική αυτοψία της Πολεοδομίας Αμαρουσίου) και συνεπώς δυσχεραίνεται η πρόσβαση των ΑμεΑ στο κτήριο, πράγμα που επίσης δεν αξιολογήθηκε, καθώς -προφανώς- η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται τα κτήριά της να έχουν σύγχρονες φιλικές προς όλους τους πολίτες προδιαγραφές (μάλιστα ειπώθηκε -ως επιχείρημα!!!- ότι και άλλα κτήρια της Περιφέρειας βρίσκονται σε σημεία με στενά πεζοδρόμια).

Γ) Η κυριότερη απάντηση από την πλευρά της Περιφέρειας όμως, ήταν ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα, αφού το μίσθωμα για τους νέους χώρους είναι μικρότερο. Πέραν, όμως, του ότι το οικονομικό όφελος δεν κρίνεται από την αξία του μέρους, αλλά από εκείνη του συνόλου (υπενθυμίζουμε ότι μεταστεγάζεται μέρος μόνο των υπηρεσιών του Βορείου Τομέα) είναι απαράδεκτη η αντίληψη της Περιφέρειας ότι οικονομία μπορεί να γίνει μόνο με επιλογή κτηρίου σε ήδη πολεοδομικά κορεσμένη περιοχή και κυρίως ότι το δημόσιο συμφέρον μετριέται μόνο σε χρήμα.

Δ) Αδιάφορη είναι η Περιφέρεια και απέναντι στην κοινωνική κατακραυγή ενάντια στην επιλογή της μεταστέγασης, που εκφράστηκε με ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της πόλης (ακόμη και της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν έπραξε τίποτα να την αποτρέψει, σε συνεννόηση με την πλειοψηφούσα ΣΥΡΙΖΑϊκή παράταξη στην Περιφέρεια).

Επίλογος

Σε μία περιοχή που μαστίζεται από υπερτοπικές χρήσεις (κτήριο Μυτιληναίου με τις ευλογίες της Περιφέρειας, Golden Hall και επικείμενη επέκτασή του πάλι με τις ευλογίες της Περιφέρειας, Mall κ.τ.λ.) θα περίμενε κανείς ότι ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμέρος θα έδειχνε μεγαλύτερη ευαισθησία στους κατοίκους που ταλαιπωρούνται. Εκείνος όμως επέλεξε να «κρυφτεί» πίσω από την υπογραφή της κ. Δούρου, λέγοντας, κατά μαρτυρίες των κατοίκων, ότι «εκείνος δεν ήθελε αυτό το κτήριο, εκείνη το επέλεξε».

Όλως «συμπτωματικά» δε, το κτήριο στο οποίο μεταστεγάζονται υπηρεσίες του Β. Τομέα της Περιφέρειας είναι συμφερόντων εκπροσώπησης του αντιδημάρχου Αμαρουσίου κ. Ρώτα, γεγονός που «δυσαρεστεί» τον κ. Καραμέρο, κατά δήλωσή του. Βέβαια, το Μαρούσι βοά από φήμες ότι ήδη στενή συγγενής του κ. Ρώτα «έκλεισε» τη συμμετοχή της στις ερχόμενες εκλογές με την ιδιότητα της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ (το κόμμα που αλληλοϋποστηρίζεται με τον Καραμέρο)…

Οι πολίτες θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αντίδρασης σε αυτές τις αποφάσεις, γιατί κι εμείς οι Μαρουσιώτες είμαστε κάτοικοι της Περιφέρειας, γιατί κι εμείς πληρώνουμε ώστε η Περιφέρεια να ενισχύεται οικονομικά και δεν ανεχόμαστε να γίνονται επιλογές εις βάρος της ποιότητας ζωής μας και υπέρ των προεκλογικών συμμαχιών και επιδιώξεων κανενός.

Share