Εγκαίνια της 61ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στο Μαρούσι

Τις πύλες της στο κοινό ανοίγει η 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής,  που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου. Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός αποτελεί θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου και μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Κεραμικής.
Σε αυτήν εκτίθενται όλα τα διακριθέντα έργα του ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής.      

 Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών & Αγγειοπλαστών Νικόλαος Βαλλάτος, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης»,(λεωφ. Κηφισίας 207, Μαρούσι). 


Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου σημειώνει:
«Η 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής των διακριθέντων έργων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής, φιλοξενείται όπως κάθε χρόνο, στο “Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής” στο Μαρούσι. Ένα Πανελλαδικό Κέντρο κεραμικής δημιουργίας, Πανελλαδικό Σύμβολο της κεραμικής τέχνης.   

Το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός είναι μια μεγάλη γιορτή για τους Έλληνες κεραμίστες και αποτελεί θεσμό για την πόλη μας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την πολιτιστική της ταυτότητα και παράδοση. Ο χαρακτηρισμός του Αμαρουσίου ως Κεραμούπολη, συνιστά μια σπουδαία κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να τιμούμε και να προάγουμε.

Σταθερή βούλησή μας, η ανάπτυξη της Κεραμικής Τέχνης με τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα τις προσδώσουν μία νέα δυναμική εξωστρέφειας.
Το δίκαιο αίτημά μας, το “Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής” να παραχωρηθεί ως διατηρητέο πολιτιστικό οίκημα και να περιέλθει η διαχείρισή του στο Δήμο Αμαρουσίου βρίσκει θετική αποδοχή, ώστε να αποτελέσει πυλώνα πολιτιστικής ανάπτυξης και διατήρησης της κεραμικής τέχνης ζωντανής.
Σημαντική, επίσης, είναι η πρωτοβουλία μας για την προώθηση της κεραμικής τέχνης στη νέα γενιά με τη διοργάνωση Διαγωνισμών Κεραμικής για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα, ενσωματώνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της κεραμικής δημιουργίας στην ατζέντα των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων.                   

Σας προσκαλούμε όλους, να συναντηθούμε και να θαυμάσουμε μαζί τα αξιόλογα έργα σπουδαίων κεραμιστών στην 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής».  

 

Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι φυσικά οι κεραμίστες-καλλιτέχνες.  Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα τιμηθούν οι 3 νικητές, Πατσέας Βαγγέλης, Ιωάννου Μάγκυ, Κανελλοπούλου Μάρω και θα δοθούν και οι 6 έπαινοι στους Αλεξάκη Αθανασία –Μαρίνα, Καρακώντη Βάσω, Μαλιαρού Κωνσταντίνα, Μήλιου Βιβή, Παλαιολόγου Στέλλα, Πλέσσα Μαρίνα.

Κατά την διάρκεια της  61ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής θα πραγματοποιηθεί και το 10ο FORUM Ελληνικής Κεραμικής τα Σαββατοκύριακα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι αφιερωμένο στην παιδεία της Κεραμικής. Τιμώνται και φέτος Σχολές-Εργαστήρια Κεραμικής: Το Εργαστήριο της Θεοδώρας Χωραφά στην Αίγινα, το Εργαστήριο  τού Γιώργου Βαβάτση στην Θεσσαλονίκη και η Σχολή τού Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής με τον Νίκο Λιάρο στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και αναλυτικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα βρείτε στο site της ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr/ Και στο Facebook: www.facebook.com/ΠΕΚΑ-Πανελλήνια-Ένωση-Κεραμιστών-και-Αγγειοπλαστών-313471095369732open_in_new

Share