ΑΣΚΑ Μαρούσι: Παίζοντας μπάσκετ με αμαξίδια

Ο ΑΣΚΑ Μαρούσι (Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων) ιδρύθηκε το 2003 από  ανθρώπους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για το σπορ της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Η έδρα του Συλλόγου είναι στο Δημοτικό Παιδικό Γυμναστήριο “Σπύρος Λούης”. Προπονητής της ομάδας, ο σπουδαίος κόουτς Βάιος Γιώρας, ο οποίος υπήρξε μέλος του μπασκετικού αυτοκράτορα Άρη, τη δεκαετία του ’80.

Φέτος, στο 21ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της ΟΣΕΚΑ, το Μαρούσι είναι στην πρώτη θέση του Νότιου Ομίλου με 11 νίκες σε 12 αγώνες και θα δώσει το παρών στο final 4 για την ανάδειξη του πρωταθλητή στα μέσα Ιουνίου .  Ας δούμε όμως μερικές πληροφορίες  για την ιστορία της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο στην Ελλάδα.

ΟΣΕΚΚ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ)

Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε τροχήλατη καρέκλα, πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα το 1988, μεταξύ των αθλητών δύο συλλόγων κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Αθήνα. Τέτοιου είδους συναντήσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το 1994 να υπάρχουν οκτώ ομάδες.

Σε μια ιστορική για το χώρο συνάντηση, στις 2 Ιουλίου 1994, με πρωτοβουλία ανθρώπων που αγαπούσαν την καλαθοσφαίριση με καρότσι γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας που θα οργάνωνε το άθλημα πανελλήνια. Στις 5 Μαΐου 1995, ένα περίπου χρόνο μετά, σε συνάντηση των εκπροσώπων των 8 ομάδων που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη όλων των καλαθοσφαιριστών με Καρότσι, καταρτίστηκε ένα πλήρες καταστατικό που περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.).

Το 1995 η νεοσύστατη ομοσπονδία πρόλαβε να διοργανώσει με δική της πρωτοβουλία και με χρηματοδότηση του ΟΝΑ του Δήμου Αθηναίων, το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης σε τροχήλατη καρέκλα. Για πρώτη φορά το πρωτάθλημα ήταν ετήσιο και δεν είχε τη μορφή τουρνουά τριών ημερών, όπως γινόταν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια στα πανελλήνια πρωταθλήματα που διοργάνωσε η ΓΓΑ. Στο ιστορικό αυτό πρωτάθλημα, στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο σύλλογος των Αετών και μάλιστα αήττητος.

Παράλληλα με τη συμμετοχή στα ελληνικά πρωταθλήματα, οι ομάδες έπαιρναν μέρος και σε ευρωπαϊκούς αγώνες ή τουρνουά, όπως αυτό του Andre Vergauwen Cup (1996).

Το 1998 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναγνώρισε την ΟΣΕΚΚ ως αυτόνομη ομοσπονδία, η οποία ακολουθεί τους αθλητικούς νόμους, έχει δικό της καταστατικό, εσωτερικό κανονισμό και φροντίζει για την ανάπτυξη του αθλήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Ο.Σ.Ε.Κ.Κ. είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας μπάσκετ με καρότσι. Υπάρχουν 12 ενεργά σωματεία, ενώ υπάρχουν και κάποια που έχουν αναστείλει το τμήμα μπάσκετ σε αμαξίδιο προσωρινά. Ο αριθμός των ενεργών αθλητών είναι 432, αν και συνολικά έχουν ασχοληθεί με το άθλημα πάνω από 700 αθλητές.

Το Μαρούσι, έχει ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του αθλητισμού και μάλιστα από το 2004, οργανώνονται τακτικές επισκέψεις του ΑΣΚΑ Μαρούσι στα δημοτικά σχολεία του Δήμου, όπου τα παιδιά γνωρίζυν τους αθλητές και έρχονται σε επαφή με την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τη σελίδα του ΑΣΚΑ Μαρούσι στο facebook.

 

Share