Οι αγαπημένες μας εκκλησίες στο Μαρούσι! (pics)

Το Μαρούσι έχει πολλές όμορφες εκκλησίες, εντυπωσιακούς ναούς και μικρότερα παρεκκλήσια, το καθένα με τη ξεχωριστή του ιστορία. Εμείς διαλέξαμε τους αγαπημένους μας ναούς και σας προτείνουμε να τους επισκεφθείτε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που διανύουμε.

Παναγία Νερατζιώτισσα

Η Παναγία Νερατζιώτισσα είναι μία από τις γνωστότερες εκκλησίες του Αμαρουσίου.  Βρίσκεται στις παρυφές του λόφου Πέλικα, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Νερατζιωτίσσης. Είναι μια πολύ όμορφη, πετρόχτιστη εκκλησία που προσελκύει τα βλέμματα όχι με το μέγεθός της αλλά με την αρχιτεκτονική της που έχει χτιστεί με μέτρο και σεβασμό στο τοπίο. Αυτό, όμως, που γοητεύει περισσότερο είναι η ιστορία αυτής της εκκλησίας.

Στη θέση που σήμερα βρίσκεται η Παναγία Νερατζιώτισσα βρισκόταν πιθανότατα το ιερό της Αρτέμιδος Αμαρυσίας, της προστάτιδας θεάς του αρχαίου Αμαρουσίου (Άθμονον), από την οποία το Μαρούσι πήρε το όνομά του. Επειδή η εκκλησία έχει χτιστεί στο ιερό αυτό, ορατά είναι τα αρχαία θεμέλια και οι κίονες γύρω από το ναό.

Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγίας της Μαρουσιώτισσας, αποτελεί το καύχημα της περιοχής για την παλαιότητα, το μέγεθος και την κατανυκτικότητά της. Οικοδομήθηκε το 1870 με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων. Αναφέρεται ως μία από τις πρώτες ενορίες της πόλης των Αθηνών, των κωμοπόλεων, χωρίων και προαστίων του Δήμου Αθηναίων σε βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Γεωργίου του Α’ το 1912, όταν το Μαρούσι δεν αποτελούσε ξεχωριστό δήμο.

Η οικοδόμηση του ναού διήρκεσε 4 χρόνια και έγινε πάνω σε ερείπια παλαιότερου βυζαντινού ναού. Με την εκκλησία αυτή τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου, όμως τιμούνται και οι Άγιοι Απόστολοι. Αυτό έγινε επειδή υπήρχε μια μακραίωνη παράδοση στο Μαρούσι να τιμούν οι ευσεβείς κάτοικοι δύο αγίους στον ίδιο ναό.

Ο ιστορικός ιερός ναός του Άγιου Ιωάννη του Πέλικα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πέλικας είναι από τους αρχαιότερους ναούς της περιοχής, με πλούσια ιστορία. Το ιερό παρεκκλήσι του Άγιου Ιωάννη βρίσκεται στο λόφο Πέλικα στο Μαρούσι και χρονολογείται στα τέλη του 14ου με αρχές του 15ου αιώνα. Είναι μια από τις εκκλησίες που χτίστηκαν μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού για να αντικαταστήσουν αρχαίους ναούς.

Όπως αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου, στο έργο του «Τὰ Ρημοκκλήσια τοῦ Μαρουσιοῦ»:

Απάνω σ’ αυτό το χαμοβούνι, στην κορφή του, είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι, ο άγιος Γιάννης ο Πέλικας. Απ’ όλα τούτα τα εξωκκλήσια ο άγιος Γιάννης είναι για μένα το πιο αγαπημένο. Στη χαμηλή την πόρτα από πάνω βρίσκεται μια μικρή θυρίδα, και μέσα είναι ζωγραφισμένος ο άγιος Γιάννης ο Πρόδρομος. Τον κυττάζεις μονάχα και ησυχάζουνε τα φυλοκάρδια σου, φεύγουνε από μέσα σου οι στενοχώριες, καθαρίζει κι’ αλαφρώνει η καρδιά σου, γίνεσαι αξέγνοιαστος σαν το παιδί από τη χαρά.

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου

Ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Παρότι νέος σχετικά ναός, καθώς θεμελιώθηκε το 1972 και άρχισε να λειτουργεί το 1979, εκπέμπει ένα ξεχωριστό δέος και μια ιστορική αυθεντικότητα.

Ο ναός χτίστηκε στη θέση του αρχαίου ναού Παναγίας Μαρμαριώτισσας, ο οποίος μετά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την επανάσταση του 1821 ονομάστηκε σε Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων.

Ιερός Ναός Αγίου Θωμά

Ένα από τα πιο όμορφα εκκλησάκια του Αμαρουσίου είναι ο ιερός ναός Αγίου Θωμά, το οποίο αποτελεί κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και συγκλονίζει με την ταπεινότητα και την κατάνυξή του.

Η εκκλησία έχει ίχνη τοιχογραφιών του 17ου αιώνα και έχει χτιστεί με αρχαία υλικά στην τοιχοδομία της. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν πολλά ανάγλυφα αρχιτεκτονικά μέλη των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Είχε καταστραφεί στην Επανάσταση του 1821, όμως το 1930 έγινε η αποκατάσταση του ναού, κατά την οποία διατηρήθηκε η αρχή του μορφή και μεγάλο μέρος των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την ανέγερσή του. Το 1972 κρίθηκε διατηρητέος ναός. Έκτοτε αποτελεί ένα ξεχωριστό εκκλησάκι στο Μαρούσι με την κεραμοσκεπή του και τη λιτή του κατασκευή να το κάνουν να μοιάζει σαν να μην ανήκει στην πολύβουη μεγαλούπολη.

Share