5 θαυματουργά ζεστά ροφήματα για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Ο χειμώνας έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες, με τη θερμοκρασία να πέφτει και τα κρυολογήματα να…θερίζουν.

Είναι λοιπόν η ιδανική περίοδος να φτιάξουμε ζεστά και υγιεινά ροφήματα που θα μας κρατήσουν ζεστούς, ενώ παράλληλα θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας και θα μας τονώσουν με ενέργεια.

 Τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού είναι παραδοσιακά το οικογενειακό γιατροσόφι σε περιπτώσεις κρυολογήματος. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, που έρχονται να επιβεβαιώσουν τη κλασική μέθοδο της μαμάς και της γιαγιάς, το τσάι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα, ενώ ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο. Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.

Μαύρη σοκολάτα

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό ρόφημα για το κρύο. Η καφεΐνη που περιέχει προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό και δρα κατά τις κατάθλιψης και της κόπωσης. Επιπλέον το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλεθυλαμίνης, ουσίας που προκαλεί αίσθημα ευφορίας στον εγκέφαλο διεγείροντας τα νεύρα και που βοηθά στην έκκριση ενδορφινών, των λεγόμενων ορμονών της χαράς.

Ακόμα, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς και τη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Αρωματικός μηλίτης

Ο μηλίτης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αλκοολούχα ποτά βρετανικής προέλευσης, με αρκετά μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Φτιάχνεται από χυμό μήλου και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ ποικίλει από 2% μέχρι 8%.

Τύλιξε ξυλάκια γαρίφαλου και μπαχάρια σε ένα μικρό κομμάτι τούλι και πρόσθεσέ το μαζί με μερικά ξυλάκια κανέλας σε ένα κατσαρολάκι με μηλίτη. Ζέστανε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και τα αρώματα των μπαχαρικών θα απελευθερωθούν μέσα στο μηλίτη. Όταν αρχίσει να βράζει, απόσυρέ το από τη φωτιά, σούρωσέ το και μοίρασε το μίγμα σε κούπες. Ο μηλίτης περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά –τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά- ενώ είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C και αποτελεί καλή πηγή καλίου. Αλλά και η κανέλα συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και έχει αποδειχτεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα άγριο βότανο με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής και αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βότανα για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εχινάκεια ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μιας και το βότανο αυτό διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και τονωτικές ιδιότητες.

Εκχύλισμα Θυμαριού

Για αιώνες τα εκχυλίσματα και διάφορα άλλα παρασκευάσματα με βάση το θυμάρι χρησίμευαν για τη θεραπεία ασθενειών από το κοινό κρύωμα μέχρι τις επιληπτικές κρίσεις.

Το θυμάρι είναι ένα από τα πρώτα φυτά στα οποία στρέφονται οι άνθρωποι όταν υποφέρουν από δυσπεψία, φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα. Τα φυσικά έλαια που υπάρχουν στο θυμάρι ελαχιστοποιούν την ποσότητα των αερίων στο πεπτικό σας σύστημα, ενώ άλλες χημικές ουσίες του βοτάνου έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες. Τα αντισπασμωδικά βότανα ανακουφίζουν το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τις κράμπες στο στομάχι.

Ακόμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ελαχιστοποιεί το βήχα, καθώς μαλακώνει το λαιμό.

 

 

 

Share