Κέντρο Κοινότητας Δ. Αμαρουσίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χορήγηση προνοιακών επιδομάτων για άτομα με αναπηρία

Το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της αποστολής του, ενημερώνει τους Δημότες για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης προνοιακής αναπηρικής παροχής.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου είναι δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής.

Στο Κέντρο Κοινότητας κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής με έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και σίτισης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Στο Δήμο Αμαρουσίου το Κέντρο Κοινότητας εδρεύει στην οδό Παλαιολόγου 9 και συστεγάζεται με τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ). Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 8:00 – 16:00 και κατόπιν ραντεβού για την ταχύτερη και ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού (τηλέφωνα: 213 2031 912-913 ).

Η αίτηση για την χορήγηση της προνοιακής παροχής υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, δημιουργείται φάκελος αναπηρίας και αποδίδεται στον αιτούντα ΑΜ ΚΕΠΑ.

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ιατρό για ηλεκτρονική συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου παραπομπής στα ΚΕΠΑ. Με την οριστικοποίηση του φακέλου από τον θεράποντα ιατρό ενημερώνονται τα ΚΕΠΑ και προγραμματίζεται η εξέταση του Συστήματος του ΚΕΠΑ.

Το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας του αιτούντα (πρώτου ή δεύτερου βαθμού) εκδίδεται μετά την παρέλευση 10ημέρου από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ αποστέλλεται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΠΑ στο αντίστοιχο σύστημα του ΟΠΕΚΑ και παραλαμβάνεται από τον επωφελούμενο πολίτη από το αρμόδιο τμήμα της περιοχής του (γραμματεία ΚΕΠΑ).

Ενδεικτικά προνοιακά επιδόματα:

– Επίδομα Κίνησης

– Επίδομα Διατροφικό

– Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας

– Επίδομα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης

– Επίδομα Τετραπληγίας- Παραπληγίας

– Επίδομα Εγκεφαλικής Παράλυσης

-Πρόγραμμα ενίσχυσης ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων

– Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

– Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

-Επίδειξη εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ

-Επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου

-Σε περίπτωση υποβολής αίτησης από τρίτα πρόσωπα (γονέα, εκπρόσωπο, πληρεξούσιο, δικαστικό συμπαραστάτη, εν διαστάσει γονείς που ασκούν την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων) εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, θα προσκομιστούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανηλίκου τέκνου.

-Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τραπέζης ή ΕΛΤΑ (ΙΒΑΝ) με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο τηςπ ρονοιακής παροχής.

  • Οι πολίτες άλλων χωρών, οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα ανά περίπτωση έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη διαμονή στη χώρα.

  • Οι ομογενείς οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς.

  • Στην περίπτωση παράτασης χορήγησης προνοιακής αναπηρικής, λόγω λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης γνωμάτευσης της επιτροπής.

* Τα δικαιολογητικά θα πρέπει ο αιτών να τα προσκομίσει σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας κατά το στάδιο της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της αίτησης.

Share