Το πρόβλημα έλλειψης ασφαλών πεζοδρομίων στο Μαρούσι χειροτερεύει ολοένα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όχι μόνο στο Μαρούσι αλλά στην Ελλάδα γενικότερα είναι η έλλειψη μεγάλων πεζοδρομίων, έτσι ώστε να μπορεί να περπατήσει ο πεζός με ασφάλεια. Στο Μαρούσι, όμως, η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική.Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Φυσικά, σε πολλούς δρόμους τίθεται και αυτό το ζήτημα, όταν μιλάμε για στενά ή ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια, στα οποία κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να περπατήσει, πόσω μάλλον αν είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένος ή έχει καρότσι με μωρό. Είναι απελπιστικό να σκεφτόμαστε ότι μεγάλες ομάδες του πληθυσμού απλά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο κέντρο του Αμαρουσίου.

Αυτό, όμως, που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως σε ορισμένα σημεία υπάρχουν πεζοδρόμια, μα αυτά έχουν καταληφθεί από αυτοκίνητα και η δημοτική αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ κάναμε μια βόλτα στην Κηφισίας. Σίγουρα, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον οδηγό να βρει parking εκεί που βρίσκονται τόσα καταστήματα. Το να καβαλάνε, όμως, όλοι οι οδηγοί το πεζοδρόμιο αναγκάζει τον πεζό να κατέβει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο τριών λωρίδων με αυτοκίνητα, φορτηγά και μηχανάκια να τρέχουν, για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του.

Από το δαχτυλίδι του ΟΤΕ μέχρι το Δάσος Συγγρού δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στην άνοδο της Κηφισίας, όπου να μην έχει καταληφθεί το πεζοδρόμιο από αυτοκίνητα. Μάλιστα, στα περισσότερα σημεία πρόκειται για τις εισόδους καταστημάτων, τα οποία έχουν μετατρέψει το δημόσιο χώρο μπροστά τους σε ιδιωτικό parking για τους πελάτες τους. Όσο μεγάλο είναι το θέμα με το parking στο Μαρούσι άλλο τόσο είναι και με τα πεζοδρόμια ειδικά σε κεντρικές λεωφόρους. Σε τέτοια ζητήματα κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να δώσει λύσεις αλλά και απαντήσεις σχετικά με αν τελικά θα εφαρμόσει το νόμο επεμβαίνοντας δραστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Kokonia Konstantinidou

Share