Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς κοντά στο σπίτι μας

Είναι πραγματικά θλιβερό να σκέφτεται κανείς πόσοι άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν το κράτος είχε σκεφτεί να εντάξει κάποιο μάθημα πολιτικής προστασίας στα σχολεία ή αν οι δήμοι, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που πλήττεται κάθε καλοκαίρι από καταστροφικές πυρκαγιές, προσέφεραν σεμινάρια για το πώς να προστατευόμαστε από τη φωτιά. Πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει αν κάποιος τους είχε εξηγήσει εγκαίρως τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά στο σπίτι τους.

Επειδή, όμως, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, είναι καιρός να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το πρώτο και βασικότερο είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε και εμείς σε παρόμοια θέση. Οι πυροσβέστες έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές να μας δώσουν:

  • Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
  • Δεν περιμένουμε η φωτιά να φτάσει έξω από το σπίτι μας. Μόλις δούμε καπνό να πλησιάζει, φεύγουμε αμέσως με πορεία προς τη θάλασσα.
  • Πριν βγούμε έξω, ντυνόμαστε με βρεγμένα ρούχα ή μπουρνούζια, ώστε να προστατευτούμε από τις σπίθες.
  • Ο καπνός είναι ο πρώτος εχθρός. Αν εισπνεύσουμε μεγάλη ποσότητα, τότε θα χάσουμε τις αισθήσεις μας ή μπορεί και να πεθάνουμε αμέσως από ασφυξία. Για αυτό, βάζουμε καθαρά υφάσματα στο στόμα και τη μύτη μας και κινούμαστε προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας.
  • Αν δεν μπορούμε να φτάσουμε στη θάλασσα, τότε προσπαθούμε να βρούμε μέρος με χαμηλή βλάστηση ή ακόμα καλύτερα με τσιμέντο (πυλωτή πολυκατοικίας, γήπεδο).
  • Αν εγκλωβιστούμε σε κάποιο σημείο, τότε σκάβουμε και κρυβόμαστε μέσα στο χώμα. Η φωτιά δεν διαπερνάει το έδαφος και οι πορώδης επιφάνειά του μπορεί να μας προσφέρει το αναγκαίο οξυγόνο για μερικά λεπτά.
  • Αν η φωτιά έχει περικυκλώσει στο σπίτι μας και δεν μπορούμε να φύγουμε, κλείνουμε πόρτες και παράθυρα και σφραγίζουμε κάθε άνοιγμα, όπως την καμινάδα. Πολλοί άνθρωποι σώθηκαν στο Μάτι, γιατί έμειναν μέσα στο σπίτι τους κλείνοντας κάθε τρύπα και η φωτιά πέρασε από πάνω χωρίς να βλάψει το εσωτερικό του σπιτιού. Θυμόμαστε να βγάλουμε τις κουρτίνες και να καλύψουμε τα παράθυρα με βρεγμένα πανιά.