Τι να προσέξετε στη θάλασσα με τα παιδιά σας

Κάθε παιδί λατρεύει τη θάλασσα και οι γονείς του δεν χορταίνουν να το βλέπουν να ενθουσιάζεται με αυτή, να παίζει με την άμμο και να κολυμπάει σαν ψαράκι. Όμως, η μέρα στη θάλασσα, όσο όμορφη και ξεχωριστή και αν είναι, χρειάζεται προσοχή, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και η σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε, για να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έλεγχος παραλίας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε σχολαστικά την παραλία. Όσο και να επιβλέπετε το παιδάκι σας, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για απρόοπτα. Είναι τα νερά βαθιά, πώς είναι η μορφολογία του βυθού, έχει βράχια και πέτρες στην ακτή; Ρωτήστε τους γύρω λουόμενους και σίγουρα θα πάρετε πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Οδηγίες και όρια

Μην επαναπαύεστε ότι με αυστηρή επιτήρηση θα καταφέρετε να έχετε το παιδί σας σε απόλυτο έλεγχο. Κάτι τέτοιο θα κουράσει και εκείνο και εσάς. Ιδανικά και ανάλογα με το βαθμό υπακοής του παιδιού, θα πρέπει να του δώσετε σαφείς οδηγίες και να του βάλετε συγκεκριμένα όρια, όπως για παράδειγμα να μην κολυμπάει κοντά στα βράχια ή να παίζει με την άμμο με το πρόσωπο στραμμένο προς τα εσάς.

Μαθήματα κολύμβησης

Τα μαθήματα κολύμβησης που ενδεχομένως έχει κάνει το παιδί είναι πολύ χρήσιμα, όμως δεν είναι ικανά να το προστατεύσουν απόλυτα μέσα στη θάλασσα. Στα παιδιά κάτω των 5 ετών συνιστώνται οπωσδήποτε τα μπρατσάκια, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντα στο κολύμπι στα βαθιά να τα συνοδεύει ένας ενήλικας.

Φαγητό

Στο φαγητό ισχύει ό,τι ισχύει και για τους ενήλικες με μια επιπλέον προσθήκη. Πρέπει να έχουν περάσει 4 ώρες μετά από κάθε φαγητό, ακόμα και ελαφρύ γεύμα. Για έναν ενήλικα ένα τοστ είναι πολύ μικρό γεύμα και συνεπώς η βουτιά στη θάλασσα μπορεί να γίνει πολύ νωρίτερα από τις 4 ώρες. Όμως, στα παιδιά ακόμα και τα φρούτα που συνηθίζονται να τους δίνονται στην παραλία μπορεί να πέσουν βαριά στο στομάχι και να απαιτείται ώρα μέχρι να χωνευθούν.

Οπτική επαφή ή επαφή αφής

Για παιδιά κάτω των 3 ετών είναι απαραίτητο ο γονιός να έχει τη λεγόμενη επαφή αφής, δηλαδή να μπορεί να ακουμπήσει το παιδί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Για μεγαλύτερα παιδιά απαιτείται η οπτική επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου, ακόμα και όταν παίζουν στην άμμο ή στα πολύ ρηχά.

Share