Τα παιδικά χρόνια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Μαρούσι

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν μία από τις πιο διάσημες Μαρουσιώτισες, αφού γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 20 Ιουλίου 1936 (κατά άλλους δύο χρόνια νωρίτερα, το 1934). Πώς ήταν, όμως, τα παιδικά χρόνια της Ελληνίδας σταρ στο Μαρούσι;

Δύσκολα. Καταρχάς, ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής της χρειάστηκε να παλέψει σκληρά, αφού έπασχε από πνευμονία που έκανε όλους γύρω της να φοβούνται ότι θα πεθάνει. Έτσι, οι γονείς της φώναξαν ιερέα, για να την βαπτίσει άρον άρον, ώστε να μην πεθάνει αβάπτιστη. Την εποχή εκείνη, με την τεράστια βρεφική θνησιμότητα, αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο. Αρχικά, οι γονείς της, Ιωάννης Βουγιουκλάκης και Αιμιλία Κουμουνδούρου, είχαν στο μυαλό τους να την ονομάσουν Σταματίνα από το όνομα της γιαγιάς της, όμως τελικά προσέθεσαν πρώτο το όνομα Αλίκη, που σίγουρα ταίριαζε απόλυτα στην προσωπικότητα της μεγάλης σταρ. Μετά τη βάπτιση, η Αλίκη συνήλθε και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη μάχη που κλήθηκε να δώσει στη ζωή της.

Ακολούθησαν, βέβαια, και άλλες δυσκολίες. Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν 6 χρόνων, ο πατέρας της, νομάρχης επί κατοχής δολοφονήθηκε και τα επόμενα χρόνια η οικογένεια, η Αλίκη δηλαδή με τη μητέρα της και τους δύο αδερφούς της, πέρασε πολύ φτωχικά.

Όμως, η Αλίκη δεν έχασε το μπρίο της και με τα σκέρτσα της κατάφερνε να φέρνει τη χαρά γύρω της. Από πολύ μικρή διοργάνωνε αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις με σκετσάκια που ξεσήκωνε από τον υπαίθριο κινηματογράφο κοντά στο σπίτι της. Στη βεράντα του σπιτιού της προσκαλούσε φίλους και γείτονες και με τη βοήθεια των αδερφών της, που συνιστούσαν τον υπόλοιπο… θίασο, κέρδιζε το χειροκρότημα του κοινού της και όριζε ως αντίτιμο να της φέρνουν γλυκά ή παιχνίδια. Μάλιστα, είχε τόσο ταλέντο που μπορούσε να παίξει ακόμα και ολόκληρους διαλόγους σε άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά ή τα γαλλικά, παρόλο που δεν καταλάβαινε τίποτα.

Το 1952, έδωσε εξετάσεις και μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από εκεί και πέρα, η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή. Ένα λαμπρό αστέρι γεννήθηκε, αποδεικνύοντας ότι, αν παλεύεις για τα όνειρά σου, μπορείς να τα πετύχεις, ακόμα και αν έχεις ξεκινήσει με πολλές δυσκολίες και εμπόδια…