Στέφανος Παπαχαρίτος: Οι Μαρουσιώτες να δώσουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να ανοικοδομήσουν το Μαρούσι

Ο Στέφανος Παπαχαρίτος καλλιτέχνης και δάσκαλος μουσικής με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό και στη Ελλάδα συμμετέχει στις Αυτοδιοικητικές εκλογές με το συνδυασμό Καθαρή Γραμμή του Παναγιώτη Βραχνού. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο maroussi – news, πιστεύει πως η γνώση και η εμπειρία που απέκτησε στο εξωτερικό μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των συμπολιτών του.

Eίστε ένας καλλιτέχνης με σημαντικές συνεργασίες και αξιόλογη πορεία. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και να θέσετε υποψηφιότητα με τον κ.Βραχνό;

Γεννήθηκα στο Μαρούσι, μεγάλωσα στη γειτονιά των Αγ. Αναργύρων και πήγα σχολείο στο Μαρούσι. Το πρώτο μου μουσικό βήμα ήταν η Ορχήστρα Νέων Αμαρουσίου. Μετά τις σπουδές μου στην Ελλάδα συνέχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Φοίτησα δίπλα σε σημαντικούς μουσικούς, έδωσα συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, βρέθηκα στη σκηνή με μεγάλα ονόματα και μπάντες και δίδαξα κιθάρα σε παιδιά και νέους στην Ελβετία. Ολα αυτά για μένα όταν ήμουν μικρό παιδί στο Μαρούσι ήταν όνειρο άπιαστο. Σε πείσμα όσων συνέβησαν στη χώρα μου και όσων φεύγουν στο εξωτερικό, σε πείσμα όσων μας έχουν πείσει πως δεν υπάρχουν όνειρα που μπορούμε να κατακτήσουμε και πως όλα τελείωσαν για αυτή τη χώρα, αποφάσισα να γυρίσω μετά από 24 χρόνια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς αλλα τα τελευταία δύο χρονια που πέρασα στην Ελβετία, το μυαλό μου ήταν συνεχώς στην Ελλάδα και στο πώς με την εμπειρία που απέκτησα θα μπορούσα να βοηθήσω ως εκπαιδευτικός τα παιδιά του τόπου μου να πετύχουν τα ονειρά τους. Επέστρεψα γιατί δεν πιστεύω πως η ζωή τελειώνει εξαιτίας μιας κρίσης. Γιατί δεν είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι και τα παιδιά ξόφλησαν και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για πάντα. Η παιδεία και η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί να γαλουχήσει νέους με άλλη νοοτροπία, με παιδεία και με αγάπη για τον τόπο τους, μπορεί να δώσει ελπίδα σε όλους όσους τα παράτησαν και δεν πιστεύουν σε τίποτα. Εγώ είμαι διατεθειμένος να δείξω το δρόμο της επιτυχίας σε όσους νέους το επιθυμούν γιατί τον έχω διαβεί. Κατεβαίνω με τον Πάνο Βραχνό γιατί είναι ανεξάρτητος συνδυασμός. Είμαι πολιτικό ον αλλά δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Με εκφράζουν ιδέες και όχι κομματικοί σχηματισμοί οι οποίοι έχουν μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για την κρίση αλλά και για την απαξίωση των θεσμών, των αρχών, των ιδεών. Δεν μπορεί να έχουν πείσει οι λίγοι τους πολλούς ότι πρέπει να ζουν χωρίς όνειρα, χωρίς φιλοδοξίες χωρίς ελπίδα, μέσα σε μια ουτοπική κατάθλιψη. Αυτό είναι το έγκλημα. Να καταστρέφεις πρωτίστως τη ψυχή των ανθρώπων μαζί με την τσέπη τους. Η πολιτική έχει άμεση παρέμβαση στη ζωή των πολιτών. ‘Οχι για να τους αποκλείει όμως ούτε για να αποφασίζει ερήμην τους. Αντιθέτως για να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη, πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, για να δίνει ευκαιρίες, πρόοδο και ευκαιρίες. Είμαι υπέρ της αισιοδοξίας. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και χαρούμενος άνθρωπος και χαίρομαι να μεταδίδω τη χαρά μου αυτή στους συνανθρώπους μου. Χαίρομαι να δημιουργώ κάτι όμορφο δίνοντας ένα λόγο στον διπλανό μου να χαρεί.

Έχετε δουλέψει σε σχολεία ως καθηγητής μουσικής. Πώς μπορεί ο Δήμος να συμβάλει στην μουσική παιδεία των μαθητών και μαθητριών της περιοχής;

Καταρχήν η μουσική παιδεία που προσφέρεται απο το Δήμο είναι περιορισμένη και δυστυχώς παρωχημένη. Ο κόσμος και η μουσικοπαιδαγωγική έχουν εξελιχθεί. Δεν είμαστε στη δεκαετία στου 1980 που υπήρχαν μόνο Ωδεία αλλά στο 2019. Αρχικά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που εργάζονται και αμείβονται οι καθηγητές της μουσικής.

Επίσης πρέπει να υπάρξουν οικονομικές υποτροφίες για παιδιά που προέρχονται από ασθενείς οικονομικά οικογένειες. Δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί παιδιών από την μάθηση λόγω οικονομικών δυσκολιών αν θέλουμε να μιλάμε για έναν Δήμο που ασκεί κοινωνική πολιτική.

Πολύ σημαντικά επίσης είναι τα θεματικά μουσικά εργαστήρια (workshop) που αποτελούνται από ομάδες μαθητών διαφορετικών μουσικών οργάνων διάρκειας ενός χρόνου, τα οποία κάτω απο την καθοδήγηση του δασκάλου μπορούν σε αυτό το χρονικό διάστημα να δουλέψουν πάνω σε συνθέσεις ενός ροκ, ποπ κλπ συγκροτήματος και στο τέλος της χρονιάς να παρουσιάσουν μια μίνι συναυλία μπροστά σε κοινο. Θυμάμαι τον τελευταίο χρόνο πριν φύγω από την Ελβετία, είχα την ιδέα στη σχολή που δούλευα, να δημιουργήσω ένα εργαστήρι σύνθεσης τραγουδιών με μικρά παιδιά. Στο τέλος της χρονιάς είχαμε ηχογραφίσει  ένα cd με τη μουσική που έφτιαξαν, δημιουργήσαμε βίντεο κλιπ σε κάποια από τα κομάτια αυτά και τέλος οργανώσαμε μια μίνι συναυλία με τις συνθέσεις τους με μικρό αντίτιμο εισόδου, το οποίο ποσό που συγκεντρώθηκε κατατέθηκε σε λογαριασμό συνανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Μουσική δεν είναι μόνο να μάθει κάποιος να παίζει άρτια ένα όργανο. Είναι και η δημιουργία ήχων, τραγουδιών, η ηχογράφησή τους, η σωστή κατανομή των οργάνων μέσα σε ένα κομάτι μουσικής. Και πιστέψτε με, ακόμα κι ένα παιδί με σωστή καθοδήγηση εκπαιδευμένου δασκάλου και μετά από 1-2 χρόνια εκμάθησης οργάνου μπορεί να φτιάξει την δικιά του μουσική.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής;

Να υπάρξει μια εξωστρέφεια στη μουσική αλλά και σε όλες τις άλλες τέχνες. Οι παραδοσιακοί χοροί να συνεργαστούν και με τμήματα παραδοσιακών χορών και άλλων ελληνικών και ευρωπαικών δήμων. Να συνοδεύουν μουσικοί τα τμήματα χορού, θεάτρου και άλλων τεχνών. Να εμφανίζονται ορχήστρες τριών-τεσσάρων παιδιών και ενηλίκων. Να φτιαχτούν τμήματα Jazz, rock, metal, παραδοσιακής μουσικής, κρητικής μουσικής, επτανησιακής μουσικής, ποντιακής μουσικής κ.α. Να κληθούν στο Μαρούσι μεγάλοι μουσικοί οι οποίοι θα κάνουν μια φορά το χρόνο  σεμινάρια στους μαθητές των ωδείων. Να γίνουν μουσικά και θεατρικά στέκια και εργαστήρια. Να υπάρξει διασύνδεση των τεχνών με την Ευρώπη. Να γίνονται μεγάλα φεστιβάλ που θα φιλοξενούν καλιτέχνες απο όλη την Ευρώπη, από την Ελλάδα αλλά και νέους και μαθητές. Να σταματήσουμε να κάνουμε πανηγύρια και να κάνουμε συναυλίες με ορχήστρες.  Να οργανωθούν δράσεις και να επισκεφθούν τα παιδιά μας μεγάλους χώρους τέχνης. Να αρχίσουμε να οργανώνουμε με τα σύγχρονα μέσα, τη μουσική τεχνολογία, την μουσική παραγωγή, να φτιάξουμε ένα στούντιο στο οποίο θα μπορούν όλοι όσοι το επιθυμούν να γράψουν τα τραγούδια τους, να κάνουν πρόβες. Να φτιάξουμε ένα θέατρο, μία μεγάλη αίθουσα συναυλιών που θα φιλοξενεί συγκροτήματα από όλο τον κόσμο.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του Αμαρουσίου;

Να μην απογοητεύονται. Tο Μαρούσι είναι ένας ευλογημένος τόπος. Nα σταματήσουν να πείθονται από όσους τα φάγανε ή λένε πως όλα είναι δύκολα να γίνουν σωστά και όμορφα. Τίποτα δεν είναι δύσκολο και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Απλά πρέπει να αφουγκραστεί κάποιος τις ανάγκες του κόσμου και να πάρει την ευθύνη των αποφάσεων. Όλα μπορούν να γίνουν.

Οι Μαρουσιώτες ξέρουν πως πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα κατεστημένα που προσπαθούν να αποκλείσουν νέους ανθρώπους από την διακυβέρνηση του τόπου τους. ´Οποιος δεν αγαπάει το Μαρούσι ή θέλει να το εκμεταλλευτεί προς ιδίον όφελος να τον στείλουν σπίτι του. Να ψηφίσουν νέους ανθρώπους για να σπάσει το κατεστημένο το οποίο δεν είδα να άφησε και κάτι καλό. Να δώσουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να ανοικοδομήσουν το Μαρούσι και να συνεργαστούν μαζί τους.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Παπαχαρίτο

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρούσι, στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων. Πήγε σχολείο στο 8ο και στο 16 Δημοτικό, στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου.

Άρχισε να μαθαίνει μουσική σε ηλικία 13 ετών και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες με την Ορχήστρα Νέων Αμαρουσίου.

Σπούδασε κλασσική κιθάρα και Θεωρητικά στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Αποφοίτησε απο το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών της Λουκέρνης στην Ελβετία με ειδίκευση στην Jazz κιθάρα. Ολοκλήρωσε σπουδές Ανώτερων Θεωρητικών Μουσικής στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Πήρε τον πρώτο μεταπτυχιακό του τίτλο με ειδικότητα στη Μουσικοπαιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης και συνέχισε τις σπουδές μουσικής παραγωγής στο Berklee College of Music της Βοστώνης.

Ολοκλήρωσε τη δεύτερη μεταπτυχιακή του ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης.

Συμμετείχε ως μουσικός δίνοντας συναυλίες και κάνοντας περιοδίες με μουσικά σχήματα σε όλη την Ευρώπη. Επί 17 έτη, εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελβετίας.

Το 2017, μετά απο 24 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και ζει μόνιμα στο Μαρούσι.

Συμμετέχει στις Αυτοδιοικητικές εκλογές με το συνδυασμό Καθαρή Γραμμή του Παναγιώτη Βραχνού γιατί πιστεύει πως η γνώση και η εμπειρία που απέκτησε στο εξωτερικό μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των συμπολιτών του.