Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και για την οργανωτική προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Στέφανος Τσιπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Μπόγδανος, οι εκπρόσωποι του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αντιπύραρχος Γεώργιος Πετρόπουλος, και η Πυρονόμος Μερόπη Μπεγέτη, η εκπρόσωπος του Α.Τ. Αμαρουσίου Ανθούλα Κλείδωνα, η εκπρόσωπος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Σταματίνα Παγκράστη, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, στελέχη των συναφών Υπηρεσιών του Δήμου και ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Βαβανός.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αμπατζόγλου στην τοποθέτησή του προέβη σε αναλυτική ενημέρωση επί όλων των θεμάτων που αφορούν στην Πολιτική Προστασία στο Μαρούσι.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα βασικά σημεία σχετικού νομοσχεδίου σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτου φαινομένου, υπογράμμισε ότι «στην ουσία πρόκειται για την πλήρη αναδιάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και όλων των σχετικών δομών. Καθιερώνεται δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών. Μία κεντρική ομάδα επιστημόνων θα παρακολουθεί τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα διατυπώνει άμεσα γνώμη προς διαβάθμιση της κατάστασης ετοιμότητας. Επικαιροποιούνται και αναβαθμίζονται οι συνθέσεις των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας σε κάθε βαθμίδα, ενώ ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων θα είναι αρμόδιο για την επιχειρησιακή διαχείριση όλων των αιτημάτων.
Παράλληλα, με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας –πρόσθεσε – έχει κηρυχθεί κατάσταση γενικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω επαπειλούμενου κινδύνου σε ορισμένους Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμαρουσίου σε ότι αφορά το υδατορέμα Ποδονύφτη Χαλανδρίου.»
Ενημέρωση επίσης, από τον κ. Αμπατζόγλου προς τους παριστάμενους, υπήρξε και για τις θέσεις και τις προτάσεις που έθεσε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής στο θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού διαχείρισης κινδύνων, ως Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη θετική εξέλιξη στο ζήτημα της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, το οποίο οδεύει σε τροχιά υλοποίησης, μετά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.
Ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιπουράκης, αναφερόμενος στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2023 ανέφερε το έργο που επιτελέστηκε σε επίπεδο πρόληψης και ειδικότερα:
«-Αποψίλωση σε ρέματα και κοινόχρηστους χώρους.
-Καθαρισμούς στο Κτήμα Καρέλλα και επί της οδού Ευκαλύπτων, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και έπειτα από τις υποδείξεις του.
-Ανταπόκριση σε 2 συμβάντα πυρκαγιάς, καθώς και σε περιστατικά παροχής βοήθειας, πτώσης δέντρων, πλημμυρικά φαινόμενα, κ.α.
-Κάλυψη με 12ωρες βάρδιες επιφυλακής τις ημέρες της αντιπυρικής που υπήρχε κατηγορία κινδύνου 4 και σε 24ωρες βάρδιες τις ημέρες που υπήρχε κατηγορία κινδύνου 5.
-Συνεχείς περιπολίες στο Κτήμα Συγγρού, στο Κτήμα Καρέλλα, παραρεμάτιες περιοχές και αλλού, με τη συνδρομή των εθελοντών.»
Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέσα και στο σχεδιασμό που διαθέτει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου. Μεταξύ άλλων διαθέτει:
«-Φορητές αντλίες ηλεκτρικές και βενζινοκίνητες και γεννήτρια
-2 αλατιέρες και 2 εκχιονιστικές λεπίδες για την περίπτωση εκχιονισμού, τα οποία προσαρμόζονται σε ισάριθμα οχήματα 4χ4.
-50 τόνους αλάτι στις αποθήκες του ΟΑΚΑ, ενώ υπάρχει σύμβαση για άλλους 24 τόνους συσκευασμένο αν χρειαστεί και 50 τόνους χύμα.
-Ασύρματο δίκτυο με 2 συχνότητες για την ενδοεπικοινωνία εσωτερικά του Δήμου, ενώ είναι συνδεδεμένα και με τη συχνότητα της Πυροσβεστικής.
Επίσης πραγματοποιούνται οι παρακάτω ενέργειες:
-Προμήθεια σε εξέλιξη 2 μηχανημάτων εκχιονισμού πεζού χειριστή για τις ανάγκες του κέντρου.
-Σύνταξη και επικαιροποίηση των Σχεδίων «Δαρδάνος» και «Βορέας», ενώ έχουν τεθεί μέσω του Βορέα οι προτεραιότητες στον αποχιονισμό.
-Συνεχείς εκπαιδεύσεις στην άντληση υδάτων και στον εκχιονισμό.
-Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το προσωπικό και οι εθελοντές.
-Κατόπιν οδηγίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ανάθεση σε εργολάβο των εργασιών αποχιονισμού.
Ο Αντιδήμαρχος Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της πρόληψης κατά την αντιπυρική περίοδο έγινε αποψίλωση και καθαρισμός στο 97% των οικοπέδων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου». Στα 300 αιτήματα που δέχθηκε η Υπηρεσία για αποψίλωση τα 197 ήταν ιδιωτικά οικόπεδα 133702,96 τ.μ. (134 στρ.), 76 δημόσια οικόπεδα 271383τ.μ. (272 στρ.) και 23 αγνώστων ιδιοκτητών 22819 τ.μ. (23 στρ.)
Ο Αντιπύραρχος Γεώργιος Πέτρόπουλος υπογράμμισε ότι «όσες πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μαρούσι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο αρχικό στάδιο. Γενικότερα, δεν είχαμε ενάρξεις πυρκαγιών και αυτό οφείλεται, αφενός μεν, στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν από το Δήμο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και στη φύλαξη ορισμένων σημείων που είχαμε επισημάνει μετά από σύσκεψη και αφετέρου, από τις ενέργειες της Πυροσβεστικής στο πεδίο. Θεωρούμε ότι είναι άκρως επιτυχημένη η αντιπυρική περίοδος στο Δήμο Αμαρουσίου.»
«Να σημειώσω -πρόσθεσε- την άριστη συνεργασία που έχει η Πυροσβεστική με το Δήμο Αμαρουσίου παραδοσιακά και αυτό φάνηκε και στο πεδίο, όταν απαιτήθηκε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η συνεργασία μας μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν αυτοποιημένη γι’ αυτό έχουμε καλά αποτελέσματα.»
Όσον αφορά την προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο, ανέφερε ότι «η Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των οχημάτων, των μηχανημάτων και των υλικών που θα απαιτηθούν. Ενεργούμε βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, εγκριθεί και επικαιροποείται από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλα τα στάδια διαχείρισης του συμβάντος και με περαιτέρω ενίσχυση από όμορες Υπηρεσίες.»
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βασίλης Σιώμος έδωσε τα εύσημα στις Υπηρεσίες του Δήμου, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς τη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου για τη σημαντική συνδρομή της στο έργο του ΣΠΑΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εάν δεν υπήρχε Δήμος Αμαρουσίου δεν θα υπήρχε ΣΠΑΠ».