Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» στις 29 Ιανουαρίου 1870, αναφέρει ότι το 1869 είναι το έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», όπως γράφει η εφημερίδα, και εισαγωγείς του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο Παύλος Δαμαλάς, γιατρός και Δήμαρχος Πειραιώς.
Στην Ελλάδα το 1890, ιδρύθηκε η Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία και έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας κατασκευάστηκε στην Αθήνα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Αυτό το ποδηλατοδρόμιο, έδωσε τη θέση του στο μετέπειτα ποδοσφαιρικό γήπεδο Καραϊσκάκη, που αποτελεί τη σημερινή έδρα του Ολυμπιακού.
Σήμερα το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο ανήκει στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (OAKA) που βρίσκεται στο Μαρούσι. Κατασκευάστηκε το 1991 σε μια έκταση 40 στρεμμάτων και έχει χωρητικότητα 5.250 θέσεων. Την τελική μορφή την πήρε το 2004 όταν για τις ανάγκες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προστέθηκε στέγαστρο, με ανοικτά τα πλαϊνά για καλύτερο εξαερισμό. Το 2006 τα πλαϊνά κλείστηκαν με ύαλο-κατασκευή, και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο έγινε στάδιο κλειστού τύπου.
Σήμερα ο αριθμός των ποδηλάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι φίλοι του, οι οποίοι το αγαπούν ως μέσο μετακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Στην Ελλάδα παράδειγμα εκτεταμένης χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας.