Πως να συμβάλλετε στην ανακύκλωση στο Μαρούσι

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζόμενων της πόλης είναι καθημερινή προτεραιότητα για το Δήμο Αμαρουσίου. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί μια σειρά από «πράσινες» πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν ενδεικτικά την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και την προώθηση πρακτικών ανακύκλωσης και επανάχρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001:2004), ενώ ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που εφάρμοσε και πιστοποιήθηκε για το ευρωπαϊκό πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS. Δείτε τους τρόπους που μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε στο έργο της ανακύκλωσης.

Ηλεκτρικές συσκευές

Ο Δήμος προχωράει στην περισυλλογή χρησιμοποιούμενων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συνεργαζόμενος με εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης.

Οι δημότες μπορούν να έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, ( 210-8023729 και 210-8026762), προκειμένου  να παραλαμβάνονται τα υλικά από το σημείο εναπόθεσής τους, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Επίσης, οι πολίτες που ενδιαφέρονται να παραδώσουν μόνοι τους τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούν να προσέρχονται  από Δευτέρα έως Παρασκευή  από 07:00 έως 15:00, στο αμαξοστάσιο του Δήμου (επί της οδού Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41).

Όσον αφορά τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές, υπάρχουν κάδοι συλλογής στα εξής σημεία στο Μαρούσι:

Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δημ. Μόσχα)

ΚΕΠ Κοκκινιάς ( Μεσογείων 82 )

Βορέειος Βιβλιοθήκη ( Μιλτιάδου & Στεφάνου Δραγούμη 9)

ΚΑΠΗ Αμαρουσίου Κεντρικό (Περικλέους 22)

Ανακύκλωση Χαρτιού

Έχει οργανωθεί ένα νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού (βιβλία, εφημερίδες, λευκό χαρτί).

Προϋπόθεση για να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τροφές, πλαστικά, μέταλλο και οτιδήποτε μπορεί να  δυσκολέψει την ανακύκλωσή του.

Για την ενίσχυση του συγκεκριμένου προγράμματος ανακύκλωσης, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας ( 210-8023729 και  210-8026762) προκειμένου να παραλαμβάνονται τα υλικά από το σημείο εναπόθεσής τους κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Επίσης, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παραδώσουν μόνοι τους , μπορούν να προσέρχονται στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου που βρίσκεται επί της οδού Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41 από Δευτέρα έως Παρασκευή (7.00 π.μ-15.00 μ.μ).

Συλλογή πλαστικών καπακίων

Μεταξύ άλλων, η Κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας ενεργοποιεί την περισυλλογή πλαστικών καπακίων από μπουκάλια νερού και αναψυκτικών  από τα Δημοτικά  κτίρια , σχολεία, καταστήματα εστίασης του Δήμου.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η αγορά ιατρικών ορθοπεδικών εξαρτημάτων ή αναπηρικού αμαξιδίου, με σκοπό την ανακούφιση ατόμων με προβήματα αναπηρίας.

Τα  υλικά θα συλλέγονται σε σακούλες απορριμμάτων και θα παραλαμβάνονται από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Παράλληλα είναι τοποθετημένο διαφανές κυτίο με το σχετικό λογότυπο στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Η ανακύκλωση είναι ζήτημα τόσο συλλογικό, όσο και προσωπικό, την οποία  οφείλουμε να εντάξουμε στο καθημερινό τρόπο ζωής μας, ώστε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά  να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Με μικρές, αλλά πολύ σημαντικές καθημερινές ενέργειες, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και να εμφυσήσουμε το πνεύμα της ανακύκλωσης στις νεότερες γενιές.

Share