Πλούσιες εμπειρίες και γνώση για την πολιτιστική κληρονομιά του Αμαρουσίου αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στην πολιτιστική διαδρομή «Ο Δρόμος του Νερού»

Την πολιτιστική διαδρομή «Ο Δρόμος του Νερού» που διατρέχει την ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αποτέλεσε αιτία της αδιάκοπης κατοίκησής της, ακολούθησαν δεκάδες πολίτες περιηγητές, με ενδιαφέρον για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022. 

Η περιήγηση στο «Δρόμο του Νερού» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίες  υλοποιούνται δωρεάν, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ) με την επιμέλεια του κ. Νικόλαου Πέππα. 

Η περιήγηση υποστηρίχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με την συμμετοχή της υπεύθυνης αρχαιολόγου της περιοχής του Αμαρουσίου, του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κας Θεοδώρας Τζεφέρη.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες στην περιήγηση κατά την επιβίβαση τους σε λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας έξω από το Δημοτικό Γυμναστήριο «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ».

Ο κ. Αμπατζόγλου, σε δηλώσεις του ευχαριστεί την Έφορο Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Ελένη Ανδρίκου και τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας για την υποστήριξή τους στη δράση, με την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, αλλά και σε άλλες δράσεις, καίριας σημασίας για τον Δήμο. 

Στο ΟΑΚΑ, μετά την υποδοχή από την υπεύθυνη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Δέσποινα Γούναρη, η διαδρομή ξεκίνησε από τον περιβάλλοντα χώρο και συγκεκριμένα από τα φρεάτια 133,132 131 και 130 του Αδριάνειου Υδραγωγείου του 2ου αι. μ.Χ., του σπουδαιότερου τεχνικού έργου της αρχαιότητας στην Αττική και τη ρωμαϊκή δεξαμενή του 1ου-2ου αι. μ.Χ., που βρίσκεται ΒΑ του κεντρικού σταδίου.

Δεύτερος σταθμός ήταν το αρχαιολογικό πάρκο επί των οδών Ζήνωνος Ελεάτου και Αγησιλάου (πλησίον του  ΙΑΣΩ), ένας μεγάλης σημασίας αναδεδειγμένος αρχαιολογικός χώρος με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροικίας (villa rustica), που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. έως την Τουρκοκρατία και με ευρήματα που ανάγονται ήδη από τον 4ο αι. π.Χ.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο κέντρο της πόλης, με το εκθετήριο αρχαίων υδραυλικών έργων (αγωγών) και σιρού, επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και  Παλαιολόγου (κτίριο Hondos Center) και τις δύο κεντρικές πλατείες, την Πλατεία Κασταλίας και την Πλατεία Ηρώων, που με τις ιστορικές κρήνες τους αποτελούν σημείο αναφοράς για την επί πολλούς αιώνες ταύτιση της πόλης με το νερό, στοιχείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την οικονομία, την ιστορία, την παράδοση και την εξέλιξή της.

Εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΑ Νικόλαο Πέππα, παρόντες στην περιήγηση η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα, η Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα ΕΣΠΑ  της Περιφέρειας Αττικής Σπύρος Ευσταθόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου και ο Αντιπρόεδρος του Εκδρομικού και Περιηγητικού Συλλόγου Αμαρουσίου Νικόλαος Νίντου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται η Πολιτιστική Διαδρομή «Ο Δρόμος του Νερού» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών.