Ο ναός της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στο Μαρούσι και οι εικασίες για την τοποθεσία του

Στο αρχαίο Μαρούσι, που ήταν γνωστό ως Άθμονο, λατρευόταν η θεά Αμαρυσία Άρτεμις και αυτό οδήγησε στην μετέπειτα ονομασία της πόλης (Αμαρούσιο).

Προς τιμήν της θεάς, υπήρχε ο ναός της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ο οποίος εικάζεται ότι βρισκόταν στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνει η Παναγία η Νερατζιώτισσα. Αυτό, γιατί πρόκειται για τη μοναδική εκκλησία στο Μαρούσι στην οποία παρατηρείται πληθώρα λειψάνων. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ναός βρισκόταν στην εκκλησία του άγ. Ιωάννη Πέλικα.

Στην αρχαιότητα, κάθε χρόνο την Άνοιξη διεξάγονταν αγώνες προς τιμήν της θεάς Άρτεμις, τα Αμαρύσια. Πιστεύεται ότι οι αγώνες τελούνταν στα νότια του Πέλικα, στην εκτεταμένη πεδιάδα όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο.

O Christopher Wordsworth κάνει λόγο για μια επιγραφή που αφορούσε τον αρχαίο ναό:

“…μια αρχαία επιγραφή εντοιχισμένη στον τοίχο μιας εκκλησίας, δέκα λεπτά δυτικά του Μαρουσιού, μας πληροφορεί ότι χρησίμευε για τον καθορισμό των ορίων του ιερού τεμένους που περιέβαλλε το ναό της θεάς.”

Στην περιοχή του Αμαρουσίου κτίστηκαν 21 εκκλησίες πάνω σε αρχαίους ελληνικούς ναούς, όπως έγινε σε πολλά σημεία της χώρας σε μια προσπάθεια της εκκλησίας να αντικαταστήσει  την αρχαία θρησκεία με τη χριστιανική. Οι περισσότερες από αυτές, έχουν κατεδαφισθεί σήμερα.

Share