Ξενώνας Βρεφών SOS στο Μαρούσι: Φροντίδα και θεραπεία κακοποιημένων βρεφών και νηπίων

Ο Ξενώνας Βρεφών SOS, είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος για τη φροντίδα και θεραπεία κακοποιημένων βρεφών και νηπίων έως 5 ετών. Ο Ξενώνας Βρεφών SOS λειτουργεί στο Μαρούσι και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή παραμέληση. Αυτή τη στιγμή στον Ξενώνα στεγάζονται 15 παιδιά.

O Ξενώνας  ξεκίνησε με τη συνεργασία και οικονομική υποστήριξη του Σωματείου ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και αρχικά έφερε την ονομασία Ξενώνας SOS-ΕΛΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2016 η συνεργασία αυτή ολοκληρώθηκε και, μετά την αποχώρηση του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, ο Ξενώνας πλέον ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS και φέρει την ονομασία Ξενώνας Βρεφών SOS.  Διατηρεί όλα τα επιστημονικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ίσως το μοναδικό  πρόγραμμα φροντίδας και θεραπείας κακοποιημένων βρεφών και νηπίων στη χώρα μας.

Λειτουργεί για τη φροντίδα κακοποιημένων παιδιών ηλικίας 0-5 ετών και μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 νήπια για ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών. Σκοπός του είναι η προστασία του παιδιού, η προσφορά ενός σταθερού πλαισίου διαμονής και η θεραπευτική παρέμβαση στην οικογένεια ώστε να αμβλυνθούν οι παράγοντες επικινδυνότητας.

Σημαντική ενίσχυση για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος προήλθε από την Ένωση «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ». O Ξενώνας Βρεφών SOS λειτουργεί στο Μαρούσι, σε δύο ιδιόκτητα κτίρια που είναι προσφορά δύο μεγάλων δωρητών. Το πρώτο είναι δωρεά της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου στη μνήμη των γονέων της.  Το κτίριο αυτό διαμορφώθηκε κατάλληλα χάρη στη δωρεά της AEGEAN AIRLINES και των επιβατών της και εκτός των χώρων φιλοξενίας, διαθέτει ανεξάρτητα γραφεία έτσι ώστε να μην εμπλέκονται οι διοικητικές με τις θεραπευτικές λειτουργίες του Ξενώνα. Εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 2009 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Το δεύτερο σπίτι που λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2014, είναι δωρεά της Βασιλικής Στρατηγού στη μνήμη του συζύγου της Παύλου. Είναι μία ιδιαίτερα προσεγμένη σύγχρονη κατασκευή για να καλύπτει τις ανάγκες μικρών παιδιών. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ συγχρόνως αξιοποιεί τη συνδρομή εθελοντών.

Όποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την προσπάθεια του Ξενώνα, μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2130-318795 και να προσφέρει τρόφιμα και υλικά προϊόντα στη διάθεση των παιδιών που το έχουν ανάγκη.

 

 

Share