Μπάσκετ, ξιφασκία και άρση βαρών με αμαξίδιο στον ΑΣΚΑ Μαρούσι

Μπάσκετ, άρση βαρών και ξιφασκία είναι τα τρία αθλήματα του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων που λειτουργεί από το 2003 και εδρεύει στο Μαρούσι. Συνολικά στον συγκεκριμένο Αθλητικό Σύλλογο αθλούνται 15 άτομα, εκ των οποίων τα 4 ασχολούνται με την άρση βαρών και τα 2 με τη ξιφασκία.

Το maroussi – news.gr συνομίλησε με τον προπονητή της ομάδας Βάιο Γιώρα ο οποίος υπήρξε παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Άρη τη δεκαετία του ’80. Ο Βάιος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τον μπάσκετ από μικρή ηλικία αποσπώντας πολλές διακρίσεις όπως η κατάκτηση της κορυφής με τον Άρη εφήβων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τα τελευταία χρόνια περνάει τον περισσότερό του χρόνο στην έδρα του Συλλόγου στο Δημοτικό Παιδικό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» καθώς προπονεί την ομάδα μπάσκετ του ΑΣΚΑ.

Από τότε που ήταν έφηβος αθλητής στον Άρη, στη Θεσσαλονίκη έως και σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά. Το ατύχημα ωστόσο που είχε σε ηλικία 23 ετών και τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι για 3 χρόνια ήταν καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του. «Συνέχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ δεν είχα τίποτα να χάσω. Έτσι η παραμονή μου στο αμαξίδιο έγινε πιο εύκολη και ανώδυνη. Μέσα από τον αθλητισμό εξελίχτηκα, βελτίωσα την υγεία μου, εκπαίδευσα τον εαυτό μου αλλά και τους άλλους» δήλωσε στο maroussi – news.gr.

Σήμερα έχει αναλάβει να προπονεί την ομάδα του Αμαρουσίου και όπως μας εξήγησε το άθλημα απαιτεί χειρισμό αμαξιδίου κατά 60% και το υπόλοιπο ικανότητα στο μπάσκετ. «Όσο πιο καλά γνωρίζεις το αμαξίδιο τόσο πιο εύκολο γίνεται το συγκεκριμένο άθλημα» δήλωσε και μας επισήμανε πως η ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει . Μάλιστα το Σάββατο 16 Μαρτίου η ομάδα του Αμαρουσίου θα αναμετρηθεί στο γήπεδο του Άγιου Θωμά με την ομάδα «Mέγας Αλέξανδρος» Θεσσαλονίκης.

 Εκτός από το μπάσκετ υπάρχει τμήμα ξιφασκίας και άρσης βαρών με τους αθλητές τους να έχουν διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

O Παναγιώτης Τριανταφύλλου που αγωνίζεται με την ομάδα του Αμαρουσίου κατέκτησε στους παρολυμπιακούς αγώνες στη Βραζιλία το 2016 την δεύτερη θέση στη ξιφασκία στο ατομικό β’ κατηγορίας.

Ο Κώστας Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών και στην κατηγορία +107 κιλά βρέθηκε στην τρίτη θέση ενώ παράλληλα είναι κάτοχος του πανευρωπαϊκού ρεκόρ.

Όπως μας εξήγησε ο Βάιος ακόμα και όσοι ασχολούνται με άλλα αθλήματα μπορούν να συμμετάσχουν στο μπάσκετ καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος άθλησης συμβάλει γενικότερα στην βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αθλητές του συλλόγου δεν πληρώνουν εισφορές. Ο Δήμος είναι αυτός που τους βοηθά οικονομικά, τους παρέχει το γήπεδο και όλα όσα έχουν ανάγκη. Πολλές και σημαντικές είναι και οι δωρεές από διάφορα ιδρύματα. Χωρίς αυτές η επιβίωση του ΑΣΚΑ Αμαρουσίου θα ήταν δύσκολη υπόθεση.