Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Έως τις 29/9 η περιοδική έκθεση “45 χρόνια ζωγραφίζοντας για το μουσείο”της Mireille Bessis

Μία εβδομάδα έχει απομείνει για την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης “45 χρόνια ζωγραφίζοντας για το Μουσείο” της εικαστικού Mireille Bessis στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

H πρώτη επαφή της εικαστικού Mireille Bessis με το Μουσείο, ήταν την πρώτη χρονιά που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, το 1974. Είχε μόλις μετακομίσει στην Κηφισιά, όταν η Mireille Bessis πέρασε να δει το νέο Μουσείο Γουλανδρή και να γνωρίσει από κοντά τους ιδρυτές του. Το σημαντικό αυτό ραντεβού ήταν η αρχή μιας μακρόχρονης σχέσης…Τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους κι ο χρόνος κύλησε, για 45 ολόκληρα χρόνια, με πολλά σχέδια και χρώματα να εξυμνούν την φύση μέσα από τα μολύβια της και τα πινέλα της!

Τα ζωγραφικά έργα της Mireille Bessis λειτουργούν ως εργαλεία του Εκπαιδευτικού τμήματος, επεξηγούν πολλά εκθέματα πίσω από τις βιτρίνες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, πωλούνται ως αφίσες στο Πωλητήριο, εικονογραφούν τις επιστημονικές μας εκδόσεις, κοσμούν τις ευχετήριες κάρτες του Μουσείου κ.ά.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ MIREILLE BESSIS

Γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1934.

Σπούδασε στο Παρίσι:

• Στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Αrts Αppliques)

•Στη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beaux Arts)

• Στην Ανώτερη Σχολή Διδασκαλίας των Τεχνών

(Ecole Normale Superieure de l Εnseignement Αrtistique)

Διορίστηκε στη Λιμόζ, (Limoges), όπου δίδαξε σχέδιο τέχνης. Ήρθε στην Ελλάδα το 1958,

όπου παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Συνεργάστηκε με την Περιηγητική, όπου άρχισε

να δημιουργεί αφίσες και εξώφυλλα περιοδικών.

Το 1974, χρονιά που άνοιξε το Μουσείο τις πόρτες του στο κοινό, ξεκίνησε τη συνεργασία της, τόσο με την ίδια την ιδρύτρια του Μουσείου Νίκη Γουλανδρή, όσο και με τον Υπεύθυνο του τότε νεοσύστατου Καλλιτεχνικού τμήματος, Πέτρο Ζαμπέλη.

Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες, με τα επιστημονικά τμήματα του Μουσείου:

• Ορνιθολογίας – Ερπετολογίας (Αχιλλέα Δημητρόπουλο)

• Γεωλογίας -Παλαιοντολογίας (Σταύρο Ρίζο)

• Υδροβιολογίας (Εύη Βαρδαλά – Θεοδώρου)

• Βοτανολογίας (Έλλη Σταματιάδη).

Τέλος, συνεργάστηκε εκτενώς με το Εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου (Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά), συμμετέχοντας στον σχεδιασμό φυλλαδίων δραστηριοτήτων σ όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

 

Share