Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα το Μαρούσι γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμώντας τους ήρωες του Έπους του ’40

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα η Δημοτική Αρχή και πλήθος κόσμου συνεόρτασαν την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αποδίδοντας την τιμή και τη δόξα  που αρμόζει στον ηρωισμό των Ελλήνων στον αγώνα κατά του φασισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και υπερηφάνειας στην σημαιοστόλιστη πόλη του Αμαρουσίου κορυφώθηκαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλη της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, των πολιτικών και συλλογικών φορέων και των τοπικών Αρχών παρέστησαν στη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ακολούθως, σύσσωμο το εκκλησίασμα μετά του Ιερού Κλήρου μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Η μαθητική παρέλαση στη συνέχεια, των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης υπό τους ήχους πατριωτικών εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, χειροκροτήθηκε από το πλήθος των πολιτών που κατέκλυσαν τις οδούς της πόλης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας επισήμανε το νόημα της αντίστασης ενάντια στον κατακτητή και τα διαχρονικά ισχυρά μηνύματα που εκπέμπει, ιδιαίτερα στην σημερινή ταραγμένη περίοδο που διανύουμε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Γιορτάζουμε ένα φωτεινό σταθμό της ιστορίας μας, τη μεγάλη μέρα που το έθνος μας κέρδισε την αθανασία με το ασύγκριτο, το μοναδικό «ΟΧΙ». Εκείνο που δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή.

Σήμερα, 83 χρόνια μετά, τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας. Θαυμάζουμε τη δύναμη και το ψυχικό τους σθένος και γιατί τόλμησαν να αντιτάξουν το «ΟΧΙ» απέναντι σε πανίσχυρους επίδοξους κατακτητές.

 Ένας διαρκής αγώνας με το θάνατο, για επιβίωση, λευτεριά και αξιοπρέπεια, έως τη μέρα που οι κατακτητές ηττημένοι και ντροπιασμένοι αποχώρησαν.

Απέραντη λαοθάλασσα οι Έλληνες στους δρόμους και με μία λέξη στα χείλη: Ελευθερία…
Και στο ιερό βράχο της Ακρόπολης, σε κάθε βράχο και ξωκλήσσι απανταχού της Ελλάδας μας, κυμάτιζε περήφανα η γαλανόλευκη.

 Γιορτάζουμε τη σημερινή επέτειο, που αποκτά νέα επικαιρότητα, καθώς  είμαστε σ’ένα παγκόσμιο περιβάλλον παγιωμένης ρευστότητας, αβεβαιότητας και εξαιρετικά σύνθετων επιλογών. Κραυγαλέα και τραγικά, λόγω των συνεπειών τους, τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών. Η ειρήνη και η πρόοδος δεν μπορεί να επιδιώκονται με καταστροφικούς πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες και   καταστρατήγηση των δικαίων που συνιστούν και αναδεικνύουν τον άνθρωπο.
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για ακόμη μια φορά η Ελλάδα προβάλλει, υπερασπίζεται και αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες.   

 Με τη σκέψη ότι η εθελοθυσία των προγόνων μας ποτίζει και ζωογονεί ελπιδοφόρα την πατρίδα μας, την ενωμένη Ευρώπη και τον κόσμο, εμείς ως άξιοι απόγονοι θα τους τιμούμε όπως τους αξίζει.»

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, με το χαιρετισμό του Δημάρχου κου Αμπατζόγλου και την ανταλλαγή ευχών με τους πολίτες για την Εθνική Επέτειο. Την εκδήλωση διάνθισε με τραγούδια του Έπους του ’40  η Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου συνοδευόταν από την σύζυγό του Ελένη Τριανταφύλλη – Αμπατζόγλου.

Share