Καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα – Δεμένα πλοία σε Πειραιά και Λαύριο

Ισχυρές βροχές σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ήταν στην Εύβοια (Στενή 89 χιλιοστά, Σέττα 77 και Κύμη 40 χιλιοστά), όπου από χθες έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο με ριπές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 90 χλμ/ώρα. Μέχρι το πρωί σήμερα οι μέγιστες ριπές είχαν καταγραφεί στην Παξιμάδα Καρύστου (109 χιλιόμετρα την ώρα), στη Σκύρο (97 χλμ/ώρα) και στον Ισθμό Κορίνθου (95 χλμ.ώρα).

Βροχές, χιόνια και καταιγίδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας αναμένονται βροχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών. Βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο.

Από τις πρώτες ώρες της Τρίτης τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, καθώς επίσης στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Σταδιακά και έως το βράδυ όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν σήμερα από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ασθενέστεροι και θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σε ορισμένες περιοχές, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι, που σύμφωνα με την ΕΜΥ στο ανατολικό Αιγαίο φθάνουν κατα τόπους τα 9 και στο βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του “super jet” για τις Κυκλάδες ενώ κλειστή είναι η γραμμή Ελευσίνα-Φανερωμένη Σαλαμίνα.

Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο για Κέα ενώ κλειστή είναι η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη στη βόρεια Ελλάδα.

Κλειστό είναι, επίσης, το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ύφεση φαίνεται πως βρίσκονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους συνοδεύονταν από θυελλώδεις ανέμους.

Μεγάλοι όγκοι νερού έπεσαν στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που “χτυπήθηκε” για τρίτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών από πλημμυρικά φαινόμενα. Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκαν η Σάρτη, η Συκιά και η Τορώνη, όπου καταγράφηκαν ζημιές σε έργα και υποδομές. Ρέματα και χείμαρροι υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις κόβοντας δρόμους στα “δύο”.

Θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν περιοχές της Ξάνθης και ήταν η αιτία να ξεριζωθούν δέντρα και να ανατραπούν φορτηγά οχήματα. Στη Σαμοθράκη καταγράφηκε το απόγευμα της Κυριακής η μεγαλύτερη ριπή ανέμου με 118 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Λόγω των δυνατών ανέμων έκλεισε η Εγνατία Οδός για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Το κομμάτι αυτό παραμένει κλειστό για τα φορτηγά, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Το σκηνικό του καιρού είναι βελτιωμένο στη Βόρεια Ελλάδα με τις βροχοπτώσεις να έχουν υποχωρήσει. Η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής και τις πρωινές ώρες δεν ξεπέρασε τις μονοψήφιες τιμές. Σε ορεινές περιοχές, δε, ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (-4 βαθμοί Κελσίου) και στον Λαϊλιά Σερρών (-3).

Πηγή: thetoc.gr

Share