Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμαρουσίου: Πως λαμβάνεται το επίδομα γέννησης

Το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της αποστολής του, ενημερώνει τους Δημότες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Το επίδομα έχει τεθεί σε ισχύ από την 1-1-2020 για κάθε παιδί που γεννήθηκε εν ζωή στην Ελλάδα. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Για τα δίδυμα τέκνα το ποσό ανέρχεται στα 4.000€ κ.ο.κ. Η αίτηση υποβάλλεται από την μητέρα (ή με εξουσιοδότηση από τον πατέρα) και εφόσον κατέχει την επιμέλεια του παιδιού, εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία γέννησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 Κ.Υ.Α. Δ11οικ.8523/236/17.02.2020, τα δικαιολογητικά για την αίτηση χορήγησης επιδόματος γέννησης είναι τα εξής:

1.Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

2.Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος (Εκκαθαριστικό) φορολογικού έτους 2018 ή του 2019 εφόσον υποβληθεί.

3.Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.

4.Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Οι πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση.

5.Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) (για ομογενείς αλλοδαπούς

6.Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής (για δικαιούχους που είναι πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε.

7.Άδεια διαμονής (για δικαιούχους που είναι πολίτες τρίτου κράτους

8.Φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον IBAN και δικαιούχο ή συνδικαιούχο την/τον αιτούσα/αιτούντα.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

9.Δικαστική απόφαση ή διαταγή ανάθεσης επιμέλειας τέκνου (σε περίπτωση που η επιμέλεια του τέκνου έχει ρυθμιστεί δικαστικά.

10.Δικαστική απόφαση ή διαταγή ανάθεσης επιτροπείας (σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο.

11.Συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου (σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου).

12.Ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας (σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει).

Τα προς υποβολή δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή ή που σε κάθε περίπτωση δεν έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένα και επικυρωμένα, όπου δε απαιτείται να φέρουν την επισημείωση της σύμβασης της Χάγης (Apostile).

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου είναι δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής.

Στο Κέντρο Κοινότητας κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής με έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και σίτισης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Στο Δήμο Αμαρουσίου εδρεύει στην οδό Παλαιολόγου 9 και συστεγάζεται με τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ). Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 8:00 – 16:00 και κατόπιν ραντεβού για την ταχύτερη και ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού (τηλέφωνα: 213 2031 912-913).

Share