Ιστορικό βίντεο από τα αποκαλυπτήρια της “Γοργόνας του Αμαρουσίου” πριν 48 χρόνια (video)

Πολλοί έχουν προσέξει το όμορφο γλυπτό που απεικονίζει μια γοργόνα, στην τεχνητή λίμνη που βρίσκεται κάτω από το σταθμό του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου. Η γοργόνα αυτή, έχει ιστορία 48 χρόνων, καθώς είχε τοποθετηθεί αρχικά το 1971 στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο πλαίσιο εξωραϊσμού του Δήμου Αμαρουσίου.

Το 1971 ήταν η εποχή της Σρατιωτικής Δικτατορίας στην Ελλάδα. Στα αποκαλυπτήρια στο Μαρούσι, μπροστά σε πλήθος κόσμου, παρευρέθηκε και ο τότε Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως, Δημήτριος Τσάκωνας.

Δείτε το σπάνιο βίντεο ντοκουμένο της εποχής από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο:

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Νικόλαο Ίκαρη (1920-1994), ο οποίος κατάγεται από την Ικαρία. Μάλιστα, στο λιμάνι του Αγ. Κήρυκου στο νησί της Ικαρίας βρίσκεται η αντίστοιχη γοργόνα της Ικαρίας που έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Ίκαρη.

Λίγα λόγια για τον Νικόλαο Ίκαρη

“Ο γλύπτης Νικόλαος Ίκαρης, οικογενειακό επίθετο Αϊβαλιώτης, γεννήθηκε στο Χρυσόστομο Ικαρίας το 1915. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1952 και συνέχισε τις εικαστικές σπουδές του στο Παρίσι. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Εθνική Αντίσταση με αποτέλεσμα να φυλακιστεί.

Εργάστηκε στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Δίδαξε στο Κingsborough του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, Μπιενάλε Βενετίας 1956, Μπιενάλε Παρισίων 1957, Διεθνή Παναθήναια 1965 κ.ά. και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Έργα του βρίσκονται στα Μουσεία του Μπόχουμ στη Γερμανία, της Χάιφα στο Ισραήλ, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και οε ιδιωτικές συλλογές. Επίσης κοσμούν διάφορες πόλεις στην Ελλάδα (Αγιος Κήρυκος Ικαρίας, Πυθαγόρειο Σάμου, Βόλος, Κως κ.ά.) και ανά τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βιέννη, Ρουρ Γερμανίας κ.ά.). Το ορειχάλκινο άγαλμα της «Αποκαθήλωσης», ύψους τεσσάρων μέτρων, στήθηκε τον Αύγουστο του 2006, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Εκτός από τα εικαστικά του έργα, ο Ίκαρης άφησε και γραπτά κείμενα, κυρίως ποίηση και δοκίμια. Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Δεκεμβρίου 1994.

Έργα του είναι ο Ίκαρος στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, το μνήμα της Σοφίας Βέμπο, η Γοργόνα στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου, η προτομή του Νικολάου Γούναρη στον Παράδεισο Αμαρουσίου και άλλα πολλά.”

Share