Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: το στολίδι του Αμαρουσίου

Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγίας της Μαρουσιώτισσας, γιορτάζει σήμερα και αξίζει να θυμηθούμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Η εκκλησία της Παναγίας του Αμαρουσίου αποτελεί το καύχημα της περιοχής για την παλαιότητα, το μέγεθος και την κατανυκτικότητά της. Οικοδομήθηκε το 1870 με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων. Αναφέρεται ως μία από τις πρώτες ενορίες της πόλης των Αθηνών, των κωμοπόλεων, χωρίων και προαστίων του Δήμου Αθηναίων σε βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Γεωργίου του Α’ το 1912, όταν το Μαρούσι δεν αποτελούσε ξεχωριστό δήμο.

Η οικοδόμηση του ναού διήρκεσε 4 χρόνια και έγινε πάνω σε ερείπια παλαιότερου βυζαντινού ναού. Με την εκκλησία αυτή τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου, όμως τιμούνται και οι Άγιοι Απόστολοι. Αυτό έγινε επειδή υπήρχε μια μακραίωνη παράδοση στο Μαρούσι να τιμούν οι ευσεβείς κάτοικοι δύο αγίους στον ίδιο ναό.

Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Γ. Κατσαρός, ο οποίος ακολούθησε την παράδοση και δημιούργησε μια εντυπωσιακή μα συγχρόνως κατανυκτική εκκλησία. Στο δάπεδο τοποθετήθηκαν μάρμαρα λευκού χρώματος που αυξάνουν οπτικά το μήκος του ναού. Η αγιογράφηση των εικόνων του τέμπλου έγινε το 1887 από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη.

Το 1949 με βασιλικό διάταγμα καθιερώθηκε η 15η Αυγούστου ως η επίσημη τοπική θρησκευτική τελετή του Αμαρουσίου.

Πηγή: http://www.panagia-amarousiou.gr/